Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft had vroeger een mini-dierentuin met apen, een beer en een slang

Door Michiel de Haan 2 augustus 2020

Het Agnetapark ken je misschien wel. Deze wijk werd gebouwd voor de werknemers van de fabrieken van Jacques van Marken. Maar wist je ook dat er in het park ook een aantal exotische dieren woonden? Wij vertellen je hier wat opmerkelijke verhalen over.

Rond 1888 was er in het Agnetapark een zogeheten menagerie. Dit was een mini-dierentuin met vogels, een slang en een aantal zoogdieren. Deze dieren waren vaak geschonken. Zo woonden er een aantal Afrikaanse aapjes die van Marken had gekregen van een zeekapitein die pinda’s aanvoerde uit Senegal. Met deze pinda’s werd in de fabriek olie gemaakt. Dankzij het personeelsblad De Fabrieksbode weten we zelfs hoe de aapjes heetten.

Sim en zijn maatjes

Het aapje dat het langst in het park woonde, heette Sim. Sim had een eigen verblijf en zijn oppasser wandelde regelmatig met hem door het park. Hierdoor was hij populair bij de kinderen uit de buurt. Soms mocht het aapje zelfs vrij rondlopen, totdat hij te ondeugend werd. In De Fabrieksbode staat namelijk het volgende:

‘Domme Sim! De gouden lokken van een parkbewoonster schijnen hem onweerstaanbaar te hebben aangetrokken. En wip! Daar zat hij met handen en voeten in het kapsel, tot begrijpelijke schrik van de eigenares. […] Stoute Sim! Uit is het nu met de vrijheid. […] Sim zit weer in zijn kooi, op zijn kalen boom smachtend te wachten op een kaakje of een olienootje.’ (De Fabrieksbode 30 juni 1888)

Naast Sim woonden er nog een paar aapjes die zich minder thuis voelden. Zo had je Yorri en Ca: zij zaten alleen maar in hun kooi. Het aapje Kees moest al snel verhuizen naar de dierentuin in Rotterdam. Het lot van Jokko was nog tragischer. Dit aapje overleed een paar maanden na zijn aankomst in het Agnetapark. Daarom hielden de buurtkinderen een begrafenis voor hem:

‘Een van zijn kleine vriendinnetjes, gevolgd door een woelig troepje, heeft [Jokko] woensdagmiddag in een kistje grafwaarts gedragen en bloemetjes gestrooid op zijn laatste rustplaats. Die is dicht bij de plek waar hij deze zomer de vreugd was van oud en jong.’ (De Fabrieksbode 9 november 1889)

Mischka de beer

Een nog opmerkelijkere bewoner van het Agnetapark was de Russische beer Mischka. Deze beer was een geschenk van een handelaar die graan aanvoerde uit Rusland. De beer kreeg een kooi in het Agnetapark waar buurtbewoners hem konden bewonderen. De Fabrieksbode schrijft over hem:

‘De logge Rus boezemt zeker ontzag in. Zijn grove klauwen en zijn roofdierachtige snoet [zijn minder gezellig] dan de mensachtige tronie en de vrolijke sprongen van het Senegaleesje Sim. Maar laat ons Mischka niet te gauw veroordelen. Schijn bedriegt, en wie weet welk goedig hart onder die ruwe huid klopt.’ (De Fabrieksbode 14 juli 1888)

Helaas was Mischka niet goed op zijn plaats in het Agnetapark en na een paar maanden verhuisde hij naar de dierentuin in Rotterdam.

Dit verhaal verscheen eerder op indebuurt, in juni 2019.

Lees ook

Wist je dit? In deze panden woonden vroeger bekende Delftenaren

Delft kent een boeiende geschiedenis als het gaat om invloedrijke mensen. Zo zijn hier bijvoorbeeld ...
schietpartij breestraat

9 x met deze bijzondere gebeurtenissen haalde Delft het landelijke nieuws

Ook al is Delft een klein stadje, we hebben regelmatig groot nieuws! Dat is natuurlijk te danken aan...

Deze man was maar liefst 38 jaar lang burgemeester van Delft

De burgemeester is het gezicht van een stad. Marja van Bijsterveldt is nu vier jaar burgemeester van...
open dagen middelbare school

Nostalgie! 7 x dit waren vroeger jullie favoriete leraren in Delft

Heel veel stadsgenoten liepen in hun jonge jaren rond door Delftse scholen. Zij kregen les van juffe...

Wil je zien: 7 x Delft op oude ansichtkaarten

Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uitzag. Soms vind je oude foto's van onze stad op...

adv.