Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op dit schilderij zie je Delft als moderne industriestad rond 1930

Door Michiel de Haan 18 oktober 2020

Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uitzag. Dit schilderij van Johan Gabriëlse geeft een indruk van Delft rond 1930. Het schilderij is niet waarheidsgetrouw, maar het laat wel zien wat Delftenaren in die tijd belangrijk vonden.

Op dit olieverfschilderij van Johan Gabriëlse ligt de nadruk op Delft als moderne industriestad. Er staan veel fabrieken en schoorstenen op zoals links de silo van de Calvéfabriek. Ook zie je auto’s, vrachtauto’s en de spoorbaan. Toch staan er op het schilderij ook elementen van het historische Delft. Op de achtergrond zie je de contouren van de Oude Kerk en de Oostpoort. Op de voorgrond zie je een boerderij aan de rand van de stad en een schuit in het water. Het schilderij geeft dus een beeld van Delft als een moderne stad met veel geschiedenis.

De schilder

Johan Gabriëlse (1881-1945) was een schilder, tekenaar en illustrator die werd geboren in Westkapellen in Zeeland. Hij studeerde aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tijdens zijn carrière maakte Gabrielse vele portretten, stadsgezichten en andere schilderijen. Hij is het bekendst geworden om zijn schoolplaten van Nederlands-Indië (nu Indonesië). In dat land is hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp overleden.

De stadsgezichten van Gabrielse vallen op door hun mooie kleuren en vele details. Ook op dit schilderij van Delft kun je telkens weer wat nieuws ontdekken.

Lees ook:

7 x opmerkelijke Delftse nieuwtjes uit de krant van vroeger

Soms zouden wij best willen weten wat gewone Delftenaren in het verleden zoal overkwam. In de geschi...

Wil je zien: 7 x Delft op oude ansichtkaarten

Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uitzag. Soms vind je oude foto's van onze stad op...

Meer over

Toen in Delft

adv.