Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Moet je zien: deze vijf filmpjes van Delft zijn écht heel oud (en gaaf!)

Door Iris Olsthoorn 5 april 2020

Sommige schatten liggen gewoon voor het oprapen: het internet staat namelijk vol met fantastische, oude filmpjes van Delft. Het oudste exemplaar komt zelfs uit 1913 (!). Het is supergaaf om te zien hoeveel er in onze stad is veranderd, maar ook hoeveel er hetzelfde is gebleven. Om je zoek-moeite te besparen, zetten we vijf pareltjes voor je op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Uit 1913

Laten we beginnen met de alleroudste: die uit 1913. Het filmpje is gemaakt door de Nederlandse regisseur- en cameraman Jules Stoop. Op het filmpje zie je de oude binnenstad, waar toen nog met paard en wagen doorheen gereden werd. Je ziet mannen met bolhoeden en kinderen in klassieke jurkjes. Er zit geen geluid bij het filmpje, maar dat was voor die tijd nog heel normaal.

Toen Delft 700 jaar werd

In 1946 vierde Delft zijn 700ste verjaardag als stad. Er werd groot uitgepakt: alles werd versierd, er was een motorrace en er was kermis. Hoe dat er precies aan toe ging, zie je in bovenstaand filmpje. 

Inclusief oude paardenkarren

In dit filmpje van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zie je Delft in in 1923, de oude tram dwars door de stad, winkels van vroeger en een heleboel landmarks die nu natuurlijk nog steeds bestaan. Let vooral ook op die mysterieuze man die achteruit loopt op 1:47 (terwijl de rest van de mensen in beeld wel naar voren lopen, HUH?!).

Tijdens de bevrijding

Hoewel bevrijdingsdag op 5 mei gevierd wordt, werd onze stad pas een paar dagen later bevrijd. Op 8 mei 1945 kwamen de Canadese soldaten in Delft aan. Op dit geluidsloze filmpje zie je de Delftenaren de Canadese soldaten verwelkomen op de Markt. Overal gaan de vlaggen uit, stromen de mensen de straat op en rijden de legerwagens door de straten. Best bizar om te zien wat onze opa’s en oma’s die dag meemaakten in Delft.

Taptoe in de jaren ’60

De Taptoe is sinds jaar en dag een groot spektakel op de Markt. Vroeger werd de show gestolen door militaire krijgsmachten die hun (muzikale) kunsten lieten zien. Sinds 1996 is Taptoe Delft een burgertaptoe. In dit filmpje staan de militairen nog centraal. Ze halen alles uit de kast om het publiek te vermaken: ze abseilen zelfs in vogel-houding van de Nieuwe Kerk!

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, op 1 april 2018. 

Meer kijkplezier

Hoe lief is dit: Delfts bejaardentehuis kreeg een coronaproof-concert [video]

Door de maatregelen rondom corona duurt het nog wel even voordat onze columnist Chantal Deen weer ko...
oude kerk delft verbouwing verbouwd

De grote klok van de Oude Kerk werd woensdag geluid en zo klonk dat [video]

Heb je het gehoord gisteravond? Om 19.00 uur luidden de klokken in Delft een kwartier lang voor 'klo...

Kippenvel! Deze ode aan Delft wil je echt even zien [video]

Dat we bij indebuurt van Delft houden, is je vast wel eens opgevallen. Maar er zijn nog méér mensen ...
Stadhuis Delft

Uniek binnenkijkje: zo zag je het oude stadhuis van Delft nog nooit [video]

Waarschijnlijk ben je wel eens binnen geweest bij het oude stadhuis op de Markt. Bijvoorbeeld voor e...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.