Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Moet je zien: 5 x oude foto’s van de TU Campus

Door Iris Olsthoorn 19 juli 2020

We kunnen ons Delft niet meer voorstellen zonder de campus van de TU. De universiteit wordt ieder jaar een beetje groter met meer studenten én meer gebouwen. Zo’n honderd tot vijftig jaar geleden, zag de campus er nog een heel stuk kleiner uit. We nemen je mee aan de hand van vijf foto’s:

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Een van de eerste gebouwen ‘buiten’ de stad

kanaalweg 4 1900
De Kanaalweg 4, rond het jaar 1900

Dit gebouw aan de Kanaalweg was een van de eerste gebouwen van de Polytechnische School (de voorloper van de TU), wat buiten de binnenstad gebouwd werd. Zoals je ziet was het op dat moment rondom het gebouw nog erg leeg. Rond 1900 was de stad flink aan het groeien. Aan de zuidkant werd de Gistfabriek steeds groter, dus daar was geen plek. Daarom werd er uitgeweken naar de noordkant: Wippolder was een agrarisch gebied, maar werd vanaf toen bebouwd met zowel rijtjeshuizen als faculteitsgebouwen. Tegelijkertijd kwamen er ook in de binnenstad klaslokalen en gebouwen bij.

De campus trekt steeds verder richting de Mekelweg

(c) Delft University of Technology

Deze foto is van 1960, genomen vanaf het dak van wat toen het hoofdgebouw was (en nu faculteit Bouwkunde). Hier zie je Gele Scheikunde en de proeffabrieken voor Physische en Chemische Technologie aan de Leeghwaterstraat 1-5. Op de achtergrond zijn de eerste gebouwen aan de Mekelweg te zien.

Campus zonder aula en EWI

(c) Delft University of Technology

Deze foto komt uit 1961. In de tweede helft van de 20ste eeuw trok de universiteit langzaam uit de stad en werden alle opleidingsgebouwen verplaatst naar ‘de campus’ zoals we die nu kennen. Hier zien we bijvoorbeeld Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en Scheepsbouwkunde, Analytische Scheikunde en het Kramers Laboratorium. Al deze gebouwen waren toen erg nieuw. Wat je hier nog niet ziet, is de aula, EWI en het oude gebouw van Bouwkunde.

Halverwege de 20ste eeuw

mekelweg
De Mekelweg rond 1969

In 1969 werd het EWI gebouw gebouwd, die je hier op de foto rechts ziet. De Mekelweg was toen nog begaanbaar voor auto’s, tegenwoordig rijden er alleen bussen en fietsen.

Steeds meer gebouwen die we nu kennen

(c) Delft University of Technology

Deze foto is iets later genomen dan de foto hiervoor. Je ziet hier in de verte, iets uit het midden, dat het oude Bouwkunde gebouw hier in aanbouw is. De Mekelweg is lekker groen op deze foto, maar nog lang niet zo groen als dat hij nu is. De oplettende kijker ziet dat de nieuwe TU bibliotheek hier nog mist.

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, in november 2019.

Lees ook

10 x foto’s van het Delftse studentenleven in de jaren ’60

Normaal is het eind augustus en begin september een drukte van jewelste met kersverse studenten in D...
Friso TU Delft

7 x foto’s van prins Friso’s (studie)tijd in Delft

Binnenkort begint de Owee weer. Hordes nieuwe studenten komen naar Delft om kennis te maken met het ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.