Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er is één leeg graf in de Oude Kerk en dit is waarom

Door Michiel de Haan 27 september 2020

In de Oude Kerk liggen heel wat beroemde Delftenaren begraven zoals Johannes Vermeer en Anthoni van Leeuwenhoek. In totaal telt de kerk zo’n 400 graven. Maar één graf is altijd leeg gebleven: het familiegraf Snoeck-Meynhardt. Wij vertellen je hoe dat komt.

Matthias Adriaan Snoeck, portret uit part. col. overgenomen van adelinnelderland.nl

Matthias Adriaan Snoeck (1761-1840) was een militair ingenieur met een indrukwekkende carrière. In 1794 nam hij deel aan de Nederlandse oorlog tegen Frankrijk. Als ingenieur was hij verantwoordelijk voor het verdedigen van een fort in de Bommelerwaard in Gelderland. Toen de Fransen Nederland bezetten, werkte hij enige jaren tegen zijn zin voor het Franse bestuur. Zodra hij de kans kreeg sloot hij zich weer aan bij het Nederlandse leger van de prins van Oranje (de latere koning Willem I). Voor zijn optreden tijdens de bevrijding van Grave in Noord-Brabant kreeg hij de Militaire Willems Orde.

Delft

In 1817 werd Matthias benoemd tot kolonel-directeur van de Nederlandse forten in Den Haag. Dit was het moment dat hij in Delft kwam wonen. Zijn zonen zaten hier namelijk op de genie- en artillerieschool van het leger. Sinds 1804 was Matthias getrouwd met Geertruida Helena Meynhardt met wie hij zeven kinderen kreeg. Blijkbaar verwachtte het echtpaar Snoeck-Meynhardt dat Delft hun laatste woonplaats was, want in 1821 kochten ze een gezamenlijk graf in de Oude Kerk.

Het graf

Het familiegraf Snoeck-Meynhardt is een grote donkere steen in de vloer met daarop in witte letters:

GRAF STEDE
VAN DEN
HOOG Ed GESt HEER
MATTHIAS ADRIAAN SNOECK
KOLONEL INGENIEUR
RIDDER DER MILITAIRE WILLEMS ORDE
EN DESSELFS ECHTGENOOT
VROUWE
GEERTRUIDA HELENA MEYNHARDT
ANNO 1821.

Zoals je waarschijnlijk al verwachtte zijn Matthias en zijn vrouw nooit onder deze steen begraven. Na zijn pensioen in 1832 verhuisde het echtpaar namelijk naar het Brabantse Cuijk. Matthias was inmiddels bevorderd tot generaal majoor in het leger en in 1839 werd hij door koning Willem I in de adelstand verheven. Een jaar later overleed hij. Inmiddels was het verboden om mensen in een kerk te begraven, omdat dat niet hygiënisch was. Daarom kregen Matthias en zijn vrouw (die vijf maanden na hem overleed) een graf op de begraafplaats van Cuijk.

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, in december 2019 en is voornamelijk gebaseerd op een artikel van adelinnederland.nl.

 

Meer over

Toen in Delft

adv.