Iris herinnert: ‘Schaatsen op de Beestenmarkt’

Door Iris Provoost 2 januari 2019

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: Schaatsen op de Beestenmarkt!

Zo lang is het nog niet geleden. Tot een paar jaar geleden kon je schaatsen op de Beestenmarkt. Bij de schaatsbaan, die er rond de feestdagen altijd stond, kon je schaatsen huren en je passen oefenen op het ijs. Ook voor de kinderen was het dolle (ijs)pret, want die konden er ook leren schaatsen.

Leren schaatsen

Ik vond het altijd prachtig om te zien hoe toeristen hun eerste pasjes op het ijs waagden. Sommigen hadden nog nooit eerder op het ijs gestaan, wat het leuk maakte om hun verbazing te zien. Ik heb er nog eens een Chinees meisje leren schaatsen, dat was een leuke en gezellige middag.

Warme chocolademelk met slagroom

Na afloop kon je er bij de cafeetjes omheen altijd wel wat lekkers drinken. Glühwein of warme chocolademelk met slagroom om op te warmen bijvoorbeeld.

Nu is de schaatsbaan niet meer te vinden op de Beestenmarkt, maar staat deze bij het sportterrein van de TU.

adv.