Iris herinnert: ‘Lichtjesavond blijft de gezelligste avond van het jaar in Delft’

Door Iris Provoost 20 november 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: Lichtjesavond!

“Lichtjesavond vind ik de gezelligste avond van het jaar in Delft. De kerstliedjes die her en der gezongen worden, de kerken die bezocht kunnen worden, de stalletjes met glühwein en warme chocolademelk. Maar het hoogtepunt van de avond is natuurlijk de lampjes van de grote kerstboom op de Markt om stipt 19.00 uur.

De kerstlichtjes in de boom

Als kind ging ik samen met mijn vader en zusje naar Lichtjesavond en waren de kerstboomlampjes het enige waar ik oog voor had. Het was ontzettend druk en het was dus belangrijk bij elkaar te blijven. Na afloop moesten we dan in de fiets terug vinden in de drukte, dat was ook altijd een uitdaging.

Samen wat drinken in de stad

De laatste jaren spreek ik meestal met vrienden af om naar Lichtjesavond te gaan. De lampjes in de boom is een leuke bijkomstigheid, maar het samen glühwein drinken en door de stad lopen is nu belangrijker. Meestal bezoeken we een kerk, luisteren nog wat liedjes en drinken na afloop nog wat met elkaar. Het blijft tenslotte een doordeweekse dag. Dit jaar is Lichtjesavond op dinsdag 11 december. En ik ga er natuurlijk heen.”

Meer over Lichtjesavond Delft 2018

oude jan delft centrum lichtjesavond

7 redenen waarom we nu al zin hebben in Lichtjesavond

Lichtjesavond is een van de mooiste tradities van Delft en wordt dit jaar gevierd op dinsdag 11 dece...
lichtjesavond 2017

Praktische dingen die je moet weten voor Lichtjesavond 2018

Het is ein-de-lijk zover: Lichtjesavond 2018 op dinsdag 11 december. Wij vertellen je alles wat je m...

adv.