Iris herinnert: ‘De kinderafdeling van de bibliotheek in de Kruisstraat was een feestje’

Door Iris Provoost 16 oktober 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: naar de bibliotheek op de Kruisstraat.

Vroeger zat de bibliotheek van Delft aan de Kruisstraat, waar nu die kale vlakte is tussen de Blokker en de Kwikfit. Het gebouw was dan misschien niet het allermooiste, het was wel een fijne plek om elke vrijdagavond naar toe te gaan om boeken terug te brengen en nieuwe uit te zoeken.

Elke week naar de bibliotheek

Elke vrijdagavond ging ik als kind naar de bibliotheek. Niet dat ik heel veel las, maar mijn zusje las een stuk of tien boeken per week. Ik vond het altijd knap dat ze zo ontzettend veel kon lezen. Bij het binnenlopen van de bieb leverde je aan de balie de boeken in en hoorde je of je er misschien nog een thuis had liggen. Daar had ik niet zoveel last van, ik had meestal niet meer dan één boek bij me. Daarna was het tijd om nieuwe boeken uit te zoeken. De trap naar boven leidde je naar de plek waar de kinderboeken stonden. En gelukkig ook naar de stripboeken, dat was meer mijn ding.

Wanneer het tijd was om boeken voor de Kinderjury te lezen, was de bovenverdieping altijd leuk versierd. En de stempelkaart waar je kon laten afstempelen hoeveel van de geselecteerde Kinderjuryboeken je had gelezen, zorgde ervoor dat zelfs ik nog een extra boek uitkoos. Later, toen we wat ouder werden, werd het tijd om beneden boeken uit te zoeken. Daar stonden geen stripboeken, maar gelukkig wel een ruime keuze aan bladmuziek.

Verhuizen van de bieb

De bieb verhuisde, het oude pand werd gesloopt. Op deze grauwe kale plek in de stad hebben nog een tijdje een paar speeltuintoestellen gestaan, maar zijn nu ook weg.

De bibliotheek zit tegenwoordig in een relatief nieuw pand, aan het Vesteplein. En is inmiddels ook overgegaan op een ander concept. Delft vernieuwt. En snel ook. Ondertussen droom ik nog vaak over die versierde kinderboekenafdeling.

Meer van Iris

Iris herinnert: ‘Eindeloos wachten voor de open bruggen over de Schie’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Iris herinnert: ‘In deze verdwenen muziekwinkels keek in mijn ogen uit als kind’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Meer over

Toen in Delft

adv.