Iris herinnert: Wetenschapsdag in Delft was als kind superspannend

Door Iris Provoost 6 november 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: de Wetenschapsdag. 

Eens per jaar was er Wetenschapsdag in Delft. Op de fiets ging ik samen met mijn vader en zusje richting de TU om te kijken wat er die dag te beleven was. Het was al bijzonder op zich, dat je die gebouwen in mocht. Dat vond ik tenminste. De gebouwen zag je altijd vanuit te verte staan, maar ik had er toen (nog) niets te zoeken of te doen.

Leren solderen

Wat ik nog goed kan herinneren is dat ik een broche met 3 ledjes en een leugendetector gemaakt heb. Ik kreeg de pakketje met hierin alles wat ik nodig had om dit te maken. Ik mocht plaatsnemen achter een soldeerbout. Dat ding dat je thuis niet mocht aanraken. Best spannend dus.

De broche lukte aardig. Als je deze dicht deed, brandden de ledjes. Helemaal zelf gemaakt, dus ik was er best trots op. Of de leugendetector ook werkte, dat weet ik eigenlijk niet. Die heb ik nooit durven testen.

Planeten van papier

Op een andere locatie kon je leren over planeten. Ik weet nog dat je daar een soort planetarium in elkaar kon zetten. De planeten, gemaakt van papier, op de juiste volgorde ophangen.

Het waren leuke dagen en ik kijk daar met veel plezier op terug. Wetenschapsdag bestaat tegenwoordig nog steeds. Ik vraag me af of de kinderen van nu het net zo spannend vinden als ik, toen.

radijs moestuintje

Iris herinnert: ‘Vroeger gingen we met de klas naar de schooltuintjes in Tanthof’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Iris herinnert: ‘Wie kan zich de platen-uitleen in Delft nog herinneren?’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

 

Meer over

Toen in Delft

adv.