Iris herinnert: ‘Wie kan zich de platen-uitleen in Delft nog herinneren?’

Door Iris Provoost 23 oktober 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: de discotheek.

Vorige week schreef ik over de bibliotheek in de stad, aan de Kruisstraat. In de jaren dat ik daar naartoe ging met mijn zusje en vader, zat er in de bibliotheek nog iets. Een echte discotheek!

Tegenover de afdeling met de kinderboeken was de discotheek. Bakken vol met cd’s stonden er te “branden van verlangen” om gehuurd te worden. Voor een bepaald bedrag mocht je dan de cd’s lenen voor een week. Zelf was ik niet zo bezig met deze cd’s, maar vond het prettig dat mijn vader niet elke keer dezelfde deuntjes aanzette, maar er hierdoor wat afwisseling was.

Platen uitleen

Laatst had ik het hier over met mijn vader, die me hierna vertelde dat er vroeger, voor de cd’s, ook een soort uitleen was voor platen. Om platen te mogen lenen, zou je je element met naald van je platenspeler mee hebben moeten nemen om te laten zien. Dit moest zodat ze zeker wisten dat je niet met een botte spijker over hun platen zou gaan.

Ik heb geprobeerd te achterhalen waar deze uitleen van platen gezeten heeft, maar mijn vader kon de plek even niet herinneren. En de mensen aan wie ik het heb gevraagd, leken niet van het bestaan af te weten. Deze waren dan misschien ook wel te jong om het te weten en gingen misschien wel naar een ander soort discotheek.

Platenfanaten kunnen in Delft gelukkig nog een hoop winkels vinden waar platen te vinden zijn: VelvetSounds, Plexus, en neem me niet kwalijk mocht ik er een of meer vergeten zijn.

Meer van Iris

kruisstraat

Iris herinnert: ‘De kinderafdeling van de bibliotheek in de Kruisstraat was een feestje’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...
delfia bioscoop

Iris herinnert: ‘Delftse bioscopen Delfia en Apollo, waar je popcorn kon bestellen door op een knopje te drukken’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Meer over

Toen in Delft

adv.