Iris deelt herinneringen: zo was studeren in de jaren 70 in Delft

Door Iris Provoost 18 december 2018

Vroeger had je als student in Delft een stuk minder luxe. Tijdens studeren begin jaren 70 had je geen blauwe voorbanden op een splinternieuwe huurfiets, geen moderne keukens voorzien van luxe apparatuur en soms zelfs geen douchte ter beschikking. Iris zet de herinneringen van een student van toen op papier.

Het gemeentelijk badhuis

Wonend op een kamer in de wijk Wippolder, had je als student geen badkamer. Om te gaan douchen, kon je naar het badhuis. Het gemeentelijk badhuis stond in de Professor Krausstraat. Voor een paar cent kon je jezelf er opfrissen. Zo kon je toch een beetje fris en fruitig in de collegezalen plaatsnemen.

Eten bij de mensa

Eten deed je door de weeks bij de mensa. En wat was het er druk! Geen afhaalpizza, sushi of thuisbezorgd.nl. Bij de mensa aan de Ezelsveldlaan kon je voor (ik geloof) twee gulden een bord eten halen. Elke dag iets anders: afwisselend en redelijk gezond. Wilde je een toetje, dan kon je een voor een paar cent een bonnetje erbij kopen en hiermee het toetje halen. Na het eten kon je eventueel nog wat drinken bij een studentenvereniging, als studenten onder elkaar. (Bier!)

Oude fiets opknappen

Binnen Delft verplaatste je jezelf van A naar B op een barrel. Als je hem goed opknapte, zag de fiets er best goed uit. Maar belangrijker was dat de fiets het goed deed. Geen abonnement op een blauwgebande nieuwe fiets, geen servicecontract. Gewoon zelf je eigen band plakken, je eigen ketting erop leggen en zelf zorgen dat de fiets werkend is.

Tijden veranderen en er is steeds meer mogelijk. Ik vind het leuk om te luisteren naar de verhalen van studenten van vroeger.

uitgaan delft

Iris herinnert: ‘Ieder jaar ging ik naar Westerpop op het oude terrein’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Iris herinnert: ‘Wie kan zich de platen-uitleen in Delft nog herinneren?’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Meer over

Toen in Delft

adv.