Iris deelt herinneringen: ‘Mijn vader had een bijbaantje bij de Calvé fabriek’

Door Iris Provoost 9 april 2019

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Vaak van haarzelf, soms van een ander. Deze week: een studentenbijbaan in de Calvé fabriek. 

Vroeger stond er altijd een grote pot Calvé pindakaas op tafel. Waar mijn vader de ene pot pindakaas na de ander leeg at, vond ik het vies. Wellicht omdat ik het nooit geprobeerd had. Misschien verklaart dit waarom ik niet zo groot geworden ben. Maar onlangs ben ik toch een nieuw tijdperk ingegaan. Ik heb pindakaas geproefd en vond het tot mijn verbazing dus lekker. Dat verrassende nieuws deelde ik met mijn vader.

Potjes pindakaas rechtop houden

Wat blijkt: toen hij net in Delft kwam wonen om te studeren, had hij een bijbaantje bij de Calvé fabriek. De taak was om de potjes pindakaas op de lopende band te begeleiden. Een serieuze aangelegenheid, want als je niet oplette stapelden de potten zich op en liep het productieproces vast. Ik moest hier wel om lachen, een “Delftser” baantje kan je haast niet bedenken.

De fabriek heeft een hele hoop jaar gezorgd dat er boel mensen uit Delft en omgeving aan het werk konden. In 2008 is de laatste pot pindakaas in Delft gemaakt, hierna ging de fabriek dicht.

Lees ook

Precies 10 jaar geleden ging de Calvé fabriek dicht: zo ging dat er aan toe

Je kan het je bijna niet voorstellen: maar het is alweer tien jaar geleden dat de grote 'pindakaasfa...
Petje Pitamientje

Ken je deze nog? 9+1 toffe reclames van Calvé

Misschien wel het bekendste product uit Delft. Nouja, na iets met blauw dan. Calvé schonk de Nederla...

Meer over

Toen in Delft

adv.