Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In 1945 vochten Delftse verzetsmannen tegen Duitse soldaten

Door Michiel de Haan 3 mei 2020

Precies 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In mei 1945 bevrijden Britse, Amerikaanse en Canadese soldaten ons land. Dit verliep soms chaotisch. In veel plaatsen vierden Nederlanders al feest, terwijl de Duitse bezetter nog niet vertrokken was. Op verschillende plekken leidde dit tot schietpartijen tussen Duitse soldaten en Nederlandse mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ook in de Delftse wijk Wippolder vond zo’n schietpartij plaats.

De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) werd op 5 september 1944 opgericht als een samenwerking tussen drie grote verzetsgroepen. Prins Bernard was officieel de opperbevelhebber. De BS had als taak om de Britse, Amerikaanse en Canadese legers te ondersteunen bij hun opmars door Nederland. In september 1944 rukten de geallieerden in hoog tempo op door Zuid-Nederland en het hele land hoopte dat de bezetting snel voorbij was. De Duitse overwinning in de Slag bij Arnhem maakte een abrupt einde aan deze hoop. De geallieerden werden teruggeslagen en Noord- en West-Nederland bleven nog maanden bezet.

Pas in mei 1945 kwamen de geallieerden terug om ons land te bevrijden. Op 4 mei gaf het Duitse bestuur in Nederland zich officieel over. In het hele land gingen mensen de straat op om feest te vieren, maar op veel plekken waren de Duitse soldaten nog niet vertrokken. Prins Bernhard gaf de BS daarom instructies om zich nog niet gewapend op straat te vertonen en vooral geen Duitse soldaten te arresteren. In de maanden daarvoor was de BS door de geallieerden in het geheim voorzien van stenguns en helmen. Veel mannen van de BS hadden geen zin op te wachten en kwamen toch in actie, ook in Delft.

Schietpartij in Wippolder

Op 6 mei verzamelden Delftse BS-mannen zich in de wijk Wippolder om de Duitse militairen die nog in Delft waren te arresteren. Een Duitse patrouille in de buurt van Zoetermeer die over deze arrestaties hoorde, kwam om de fiets naar Delft om deze militairen te bevrijden. Toen ze bij de Botanische Tuin van de TH, het hoofdkwartier van de BS, een wachtpost zagen staan openden ze direct het vuur. De wachtpost schoot terug en andere BS-mannen uit de buurt kwamen hun kameraden te hulp.

Er ontstond een hevig vuurgevecht waarbij de kogels letterlijk in het rond vlogen. Twee Duitse officieren werden gedood en ook twee Delftse mannen sneuvelden. Uiteindelijk wist de BS de Duitsers te overmeesteren. Nadat ze soldaten hun wapens hadden ingeleverd, mochten ze op de fiets weer vertrekken richting ’s Gravenzande. Dit laatste gebeurde waarschijnlijk omdat een Duitse commandant in Hoek van Holland dreigde om Delft anders te bombarderen.

Bevrijding

Pas op 8 mei werd Delft officieel bevrijd door Canadese en Britse soldaten. De BS kreeg toen een andere taak: het arresteren van NSB’ers en andere Delftenaren die met de Duitse bezetter hadden samengewerkt. Deze arrestanten werden gevangen gezet in armamentarium aan de Korte Geer. Drie maanden na de bevrijding werd de BS ontbonden. Dit werd gevierd met een afscheidsdiner in de Sint-Hyppolituskapel aan de Voorstraat. In 1946 gaven Delftenaren die zich voor het verzet hadden ingezet een boekje uit met de vele foto’s die ze rond de bevrijding hadden gemaakt. Een deel van deze foto’s kun je bekijken op de site van het NIOD.

Bronnen:
Trudy van der Wees, 40-45 Delft (Zwolle, 2015)
75jaarvrij.nl

Lees ook:

Museum prinsenhof delft

Tijdens WOII woonden er Rotterdamse vluchtelingen in het Prinsenhof

Het Prinsenhof in Delft heeft een bijzondere geschiedenis. De meeste Delftenaren weten wel dat Wille...

Meer over

Toen in Delft

adv.