Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze man was maar liefst 38 jaar lang burgemeester van Delft

Door Michiel de Haan 12 juli 2020

De burgemeester is het gezicht van een stad. Marja van Bijsterveldt is nu vier jaar burgemeester van Delft. Haar voorganger Bas Verkerk zat twaalf jaar in het gemeentehuis. Dat is best lang, maar hij is zeker niet de langstzittende burgervader van Delft. Die eer valt toe aan Frans Marius de Vries van Heijst. Deze man was bijna 38 jaar lang burgemeester van onze stad. 

Frans Marius de Vries van Heijst werd op 27 november 1835 geboren in Den Haag. Hij begon zijn loopbaan als officier in het leger. Als snel stapte hij over naar de politiek. Tussen 1867 en 1871 was hij burgemeester van de plaats Hardinxveld. Op 1 november 1872 werd hij op 36 jarige leeftijd benoemd tot burgemeester van Delft.

De Vries van Heijst was de eerste Delftse burgemeester van de liberale partij. Al zijn voorgangers waren conservatieven. Dit betekende een hele verandering voor Delft. Een liberaal stadsbestuur was meer bereid om geld te investeren in de ontwikkeling van de stad. De Delftsche Courant beschrijft in een in memoriam hoe Delft veranderde tijdens zijn lange burgemeesterschap.

‘[De burgemeester] heeft de voldoening mogen smaken veel tot stand te zien komen in de stad, waarvan tijdens zijn bestuur de populatie ongeveer verdubbelde. Laat ons […] er aan herinneren hoe tijdens zijn bestuur het aanzien van onze stad belangrijk verbeterde. Binnen de vroegere stadswallen zijn verschillende straten aangelegd en daarbuiten uitgestrekte terreinen bebouwd. Wij herinneren aan de bouw van St. Joris-buiten, aan de plaatsing van het standbeeld van Hugo Grotius op onze Markt, [aan de bouw van meerdere scholen en aan de voortdurende uitbreiding van de Technische Hogeschool].’ (Delftsche Courant, 5 maart 1910)

Borstbeeld

Op 1 november 1897 vierde De Vries van Heijst zijn het 25-jarig jubileum als burgemeester van Delft. Dit deed hij met een rijtoer langs veertien Delftse scholen waar leerlingen hem toezongen. Ook was er een feest in het stadhuis waar de burgemeester het borstbeeld kreeg uitgereikt dat je op de foto hierboven ziet. Na dit jubileum bleef De Vries van Heijst nog dertien jaar burgervader van onze stad. Uiteindelijk maakte zijn overlijden een einde aan zijn lange burgemeesterschap.

Op 5 maart 1910 overleed Frans Marius de Vries van Heijst na een kort ziekbed. Hij werd 74 jaar. In het in memoriam beschrijft de Delftsche Courant hem als volgt:

‘Onvergetelijk zal voor ons blijven die magistrale persoonlijkheid. De krachtige figuur blijft ons voor ogen die zich zoveel jaren, dag aan dag, ’s morgens tegen tien uur langs de Hippolytusbuurt en Cameretten naar het Raadhuis begaf. Zij die onder en met hem werkten, verkeerden steeds onder de sterke begeesterende indruk dat voor hem in de eerste plaats de oude zinspreuk gold: “Het heil des volks is de hoogste wet”’. (Delftsche Courant, 5 maart 1910)

Een paar maanden na het overlijden van de burgemeester besloot de gemeenteraad om het plein tussen de Mijnbouwstraat en de Julianalaan naar hem te vernoemen. Inmiddels is dit het De Vries van Heijstplantsoen. Als je er langskomt, weet je nu dat het vernoemd is naar de langst zittende burgemeester van Delft.

Lees ook:

Deze 5 Delftenaren hebben een standbeeld en dit is waarom

In het centrum van Delft staan allerlei standbeelden van bekende Delftenaren van vroeger. Maar, wie ...

De poepton in Delft: zo werden de uitwerpselen van Delftenaren vroeger verzameld

Het afvoeren van uitwerpselen is iets waar je liever niet over nadenkt, maar dat wel moet gebeuren. ...

Meer over

Toen in Delft

adv.