Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Duitse stad is een zusterstad van Delft

Door Michiel de Haan 9 augustus 2020

Aan weerszijde van de Brasserskade vind je een buurt waar de meeste straten zijn vernoemd naar Indonesische eilanden. Maar vier straatnamen hebben een andere oorsprong. De kleinste van deze straten is vernoemd naar een Duitse stad: de Freibergstraat. Freiberg is namelijk een zusterstad van Delft. Eind jaren ’80 maakte een groep Delftse scholieren een bijzondere reis naar deze plaats.

Een zusterstad is een plaats in een ander land waar een gemeente vriendschappelijke contacten mee onderhoud. Soms is dit een formele band waarbij de gemeente directe samenwerkt met een partnerstad in een ander land. In andere gevallen is de band minder formeel en zijn het vooral particuliere organisaties die het contact onderhouden. Delft heeft in totaal negen zustersteden over de hele wereld: van Engeland tot China en van Israël tot Nicaragua.

De samenwerking met Freiberg begon in 1986. Dit was best bijzonder, omdat Freiberg toen nog in de communistische DDR lag. Hier leefde men lang op gespannen voet met het westen. Vanaf de jaren 1980 probeerde de regering van de DDR de relatie met West Europa te verbeteren. De samenwerking tussen Delft en Freiberg was hier een onderdeel van.

Uitwisseling

In 1987 maakte een groep van zeventien Delftse scholieren van het Grotius College een uitwisselingsreis naar Freiberg. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat Nederlandse schoolleerlingen een bezoek brachten aan het communistische Oost Duitsland. De leerlingen werden persoonlijk uitgenodigd door het staatshoofd van de DDR Erich Honecker, toen die in juni van dat jaar op bezoek was in Delft. In Freiberg werden de scholieren rondgeleid door leeftijdsgenoten van een lokale school. In het Parool van 31 oktober 1987 vertellen ze over hun ervaringen:

‘[De leerlingen dachten] dat het heel armoedig en grauw zou zijn in de DDR, maar iedereen vond dat juist heel erg meevallen. “Alles zag er net zo uit als bij ons. Wij dachten ook dat ze erg achter waren, maar ze hebben gewoon moderne kleren aan en ze kennen de nieuwste hits uit de hitparade. De mensen zijn ook helemaal niet zo arm als we dachten.”
[…]Het contact met de Freibergse scholieren was heel leuk. […] De Oost-Duitse scholieren hadden wel opgezien tegen het bezoek van de Delftse klas. “Ze dachten dat wij heel erg uit de hoogte zouden doen en dat we het communisme zouden afkraken.[…] Ze waren verbaasd dat wij ook niet alles te gek vonden in het Westen.”’

Drie jaar na het bezoek van de Delftse scholieren verdween de DDR en werd Duitsland herenigd. Toch bleef de band tussen Delft en Freiberg bestaan. Sinds 1999 wordt deze onderhouden door de stichting Delft-Freiberg, die vooral culturele uitwisselingen stimuleert zoals het bezoek van Delftse muziekverenigingen aan de Duitse stad. In 2017 besloot de gemeente dat de samenwerking met Freiberg niet langer gesubsidieerd wordt. Toch bestaat de stichting nog steeds.

Lees ook:

In deze buitenlandse steden hebben ze een ‘Delftstraat’ of ‘-weg’

Delft mag dan net een dorp zijn, we zijn wel so international. In sommige landen zijn er zelfs hele ...

Deze man was maar liefst 38 jaar lang burgemeester van Delft

De burgemeester is het gezicht van een stad. Marja van Bijsterveldt is nu vier jaar burgemeester van...

Meer over

Toen in Delft

adv.