Deze 5 Delftenaren hebben een standbeeld en dit is waarom

Door Michiel de Haan 7 april 2019

In het centrum van Delft staan allerlei standbeelden van bekende Delftenaren van vroeger. Maar, wie zijn deze mensen en waarom hebben ze een standbeeld verdiend? We hebben het voor je uit gezocht en vijf bekende Delftenaren op een rijtje gezet.  

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Hugo de Groot

Dit eerste standbeeld ken je vast wel. Midden op de Markt staat Hugo de Groot. Deze alleskunner werd in 1583 geboren in Delft. Als acht jarige schreef hij al gedichten in het Latijn en toen hij elf was ging hij naar de universiteit. Daarna maakte hij een indrukwekkende carrière als schrijver en rechtsgeleerde. Zijn boek Over het recht van oorlog en vrede legde volgens kenners de grondslag voor het moderne internationaal recht.

Toch is Hugo de Groot vooral bekend om zijn ontsnapping in een boekenkist. In 1621 zat hij na een conflict met Stadhouder prins Maurits als politieke gevangene in slot Loevestein. Omdat Hugo veel las, werden er regelmatig kisten met boeken binnen gebracht. Hugo’s vrouw bedacht dat hij zich in een van die kisten kon verstoppen, om zich zo zijn gevangenis uit te laten dragen. Na zijn ontsnapping werkte Hugo de Groot in Frankrijk en Zweden. In 1645 overleed hij in het Duitse Rostock. Na zijn dood kwam hij terug naar Delft, want hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk.

Geertrui van Oosten

Op het Heilige Geestkerkhof naast de Oude Kerk staat dit beeldje van Geertrui van Oosten. Geertrui werd rond 1320 geboren in Voorburg, maar het grootste deel van haar leven woonde ze als begijn in Delft. Als begijn bad ze veel en ze zou zo zijn opgegaan in haar verering van Christus dat er rond kerst melk uit haar borsten kwam. Ook verschenen er in de paastijd stigmata op haar handen en voeten.  Dit zijn vlekken die volgens gelovigen verwijzen naar de verwondingen van Jezus aan het kruis. Daarom werd Geertrui al tijdens haar leven als heilige vereerd. Na haar dood in 1358  werd ze door de katholieke kerk zalig verklaard.

Johannes Stalpaert van der Wiele

Ook Johannes Stalpaert van der Wiele (1579-1630) heeft een standbeeld gekregen, omdat hij veel betekende voor de katholieke kerk. Dit beeld van Stalpaerd van der Wiele staat op het Bagijnhof, waar hij in 1612 een schuilkerk oprichtte. Na de reformatie en de Tachtigjarige Oorlog was het katholieke geloof in Nederland officieel verboden. Daarom hielden katholieken hun kerkdiensten in geheime kerken. Voordat Johannes Stalpaerd van der Wiele naar Delft kwam, studeerde hij voor priester in Rome en Leuven. Daarnaast schreef hij gedichten waarin hij het katholieke geloof verdedigde. Na zijn dood in 1630 werd hij begraven in de Oude Kerk.

Mienette Storm-van der Chijs

Deze Delftenaar heeft geen standbeeld, maar wel een plaquette aan de gevel van hotel Grand Canal aan de Breestraat. Dit is het geboortehuis van Mienette Storm-van der Chijs (1814-1895), een rijke weduwe die zich inzette voor vrouwenrechten en onderwijs voor meisjes. Zo liet ze aan de Verwersdijk een groot gebouw neerzetten (het tegenwoordige Floratheater) waarin onder meer een school kwam voor meisjes van armere komaf. Daarnaast maakte ze veel reizen door Europa, Afrika en Amerika. In Zuid-Afrika en de VS richtte zij kolonies op waar Nederlandse weeskinderen een nieuw bestaan konden opbouwen. Tegenwoordig wordt Mienette Storm-van der Chijs vooral herinnerd als vroege voorvechtster van het feminisme.

Het Melkmeisje

het melkmeisje
Foto: Wikimedia

Tot slot nog een standbeeld dat je vast wel kent: het Melkmeisje dat tegenwoordig naast de Nieuwe Kerk staat. Dit beeld is gebaseerd op een beroemd schilderij van de Delftse schilder Johannes Vermeer (1632-1675). Op het schilderij staat een dienstmeid die melk vanuit een kan in een kom giet. Hoe het meisje heette, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar, dankzij Vermeer zullen we haar altijd herinneren.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.