Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: de omstreden gouden medaille van Ria Stalman

Door Jantine van den Hoven 11 augustus 2016

De Delftse Ria Stalman wint vandaag 32 jaar geleden Olympisch goud met discuswerpen. Pas onlangs gaf zij toe dat zij wel eens anabole steroïden gebruikte.

Stalman, geboren in Delft in 1951, had een lange sportieve carrière. Zij begon met zwemmen bij de Delftse Reddingsbrigade maar bleek erg goed te zijn in kogelstoten en discuswerpen. Ze besloot zich daarom toe te leggen op deze atletiek-onderdelen.

Nadat Stalman eerst een Olympische Spelen moest missen, was het in 1984 toch raak en mocht ze naar Los Angeles. Ze won de enige gouden medaille voor Delft tot nu toe.

De Olympische Spelen van 1984 waren bijzonder, want het evenement werd geboycot door de Sovjet-Unie en een aantal andere Oostblok-landen. Sommige mensen zeggen dat de afwezigheid van veel Oostblok-atleten de reden is dat Ria Stalman heeft kunnen winnen.

Ria Stalman (2)
Foto ANP

In de aflevering van het programma ‘Andere Tijden Sport‘ vertelt Ria dat zij altijd te maken heeft gehad met achterdocht. Toen zij het gebruik van doping toegaf, veroorzaakte dat ook zo veel jaar later nog een aardig relletje. De Nederlandse Atletiekunie trok haar erelidmaatschap in en ook oud-atlete Ellen van Lange haalde uit naar Stalman.

Kijk hier de uitzending van Andere Tijden Sport met Ria Stalman terug.

adv.