Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzondere beelden: na de oorlog werd er een groot benefietfeest gehouden in Delft

Door Iris Olsthoorn 12 september 2020

Een optocht door de stad, dansen op de Burgwal, een stadsbal én een gondelvaart: dat klinkt als een feestje, niet? Toch zat het iets anders. Op 30 juni 1945 was het een drukke bedoening in de stad. Hoewel de sfeer luchtig was, was het doel serieus. Er werd geld opgehaald voor ‘het Volksherstel’.

Delft werd op 8 mei 1945 bevrijd. Hoewel de oorlog voorbij was, was het leven in de periode die hierop volgde zeker niet makkelijk. De organisatie Nederlands Volksherstel werd daarom opgericht en bekommerde zich vooral om teruggekeerde soldaten, ook in Delft.

Optocht van 3 kilometer lang

Nederlands Volksherstel haalde op verschillende manieren geld op. Bijvoorbeeld met een sportdemonstratie op het DHC-terrein, een openbare wedstrijd van de Delftsche Bridgeclub en een voetbaltoernooi op het Concordiaterrein. Op 30 juni werd er een groot ‘benefietfeest’ georganiseerd in Delft. Een van de onderdelen hiervan is een optocht, waar maar liefst 136 aanmeldingen voor zijn. De stoet is uiteindelijk wel 2 à 3 kilometer lang en varieert van mensen op een versierde fiets tot aan complete praalwagens. De optocht start in de Hugo de Grootstraat en slingert de hele stad door naar de Koningin Emmalaan. Dat er zo uitgedost werd, is best bijzonder: zelfs spijkers, papier, karton en hout kunnen in deze naoorlogse periode als kostbaarheden bestempeld worden.

Spotversies van Adolf Hitler en Anton Mussert

In de optocht zijn flink wat mensen uitgedost als soldaat of zuster. Ook gaan er mannen gekleed in hun concentratiekamp- of gevangeniskloffie en is er zelfs een deelnemers die een spotversie van Adolf Hitler en Anton Mussert neerzetten. Hieronder kun je het bijzondere filmpje bekijken van deze dag.

Let op: het filmpje begint met zwart beeld. Vanaf ongeveer 01:00 zie je de beelden van Delft! Credits: Unieke filmbeelden van feest in Delft op 30 juni 1945 door Willem de Lange.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Stadsarchief Delft. Het volledige verhaal lees je hier. Hier vind je de andere bevrijdingsbulletins. 

Lees ook

Fotoserie: de Kuyperwijk vanaf de jaren 60 tot en met nu

De Kuyperwijk, de wijk rondom de Van Foreestweg, is relatief jong. Veel van de woningen in de wijk w...

Hoe gaaf is dit: David tovert het oude gemaal Aan ’t Verlaat om tot droomhuis

Een oud monument ombouwen tot huis: het is geen makkelijke klus, maar wel een droom van velen. David...

Meer over

Toen in Delft

adv.