Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: op deze plek in Delft stond ooit een middeleeuws kasteel

Door Michiel de Haan 10 januari 2021

De Laan van Altena naast het Agenetapark verwijst naar een bijzonder stukje geschiedenis. In de late middeleeuwen stond er in die buurt een heus kasteel dat dezelfde naam had. Dankzij meerdere archeologische opgravingen is er veel bekend over kasteel Altena. Wij vertellen je er van alles over.

In de vijftiende en zestiende eeuw was de buitenplaats Altena en echt kasteel met torens, en dikke muur en een gracht eromheen. Het kasteel lag op een nu open terrein tussen de tegenwoordige Prinses Beatrixlaan en het fabrieksterrein van DSM. Volgens archeologen was er op die plek in de twaalfde eeuw al een boerenerf. In 1435 liet Gerrit Gerritszoon van Egmond een groot stenen huis bouwen me dikke muren en een toren. In de jaren daarna bleef het huis in zijn familie. Zijn kleinzoon Gerrit, een prominente edelman en burgemeester van Delft, woonde er tussen 1457 en 1493 en breidde het kasteel verder uit. In 1501 verkocht diens zoon het kasteel aan de edelman Jacob van Almonde.

Tachtigjarige Oorlog

Tussen 1501 en 1572 woonde de familie van Almonde in het kasteel Altena. Zij legden de slotgracht aan waardoor het kasteel op een eiland kwam te liggen. Ook voegden ze meerdere nieuwe gebouwen toe aan het kasteel. De Tachtigjarige Oorlog die in 1568 begon betekende een plotseling einde voor het kasteel. In 1573 gaf Willem van Oranje opdracht om alle versterkte woningen en kloosters rond Delft af te breken, zodat het Spaanse leger ze niet als uitvalsbasis kon gebruiken. Ook kasteel Altena moest gesloopt worden. Hieronder zie je een achttiende-eeuwse impressie van het gesloopte kasteel, getekend door Abraham Rademaker.

In 1600 erfde Maria van Almonde de ruïne van Altena en begon ze met het herbouwen van het kasteel. Volgens archeologen stond er in 1613 weer een stenen kasteeltje met een toren op het eiland in de slotgracht. Op de tekening hierboven zie je hoe dit kasteel er in de achttiende eeuw uitzag. Tussen 1680 en 1740 was het kasteel in gebruik als herberg. Daarna stond het vijftien jaar leeg voordat het in 1765 voor de tweede keer gesloopt werd.

Altena Hoeve

Een boerderij die naast het kasteel stond is veel langer blijven bestaan. Dit gebouw werd voor allerlei doeleinden gebruikt, maar tussen 1992 en 2014 zat hierin partycentrum de Altena Hoeve. Deze naam herinnerde aan het vroegere kasteel net zoals de Kasteelwerf waar het partycentrum aan lag en natuurlijk de Laan van Altena.

Impressie van het gesloopte kasteel Altena getekend door Abraham Rademaker uit: Stadsarchief Delft

Lees ook:

Agnetapark

Bijzonder verhaal: zo is het Agnetapark ontstaan

Je kent het Agnetapark vast wel. Het is een woonwijkje aan de rand van Delft met een park in het mid...

Deze Delftenaar zorgde er voor dat de Oude Kerk gebouwd werd

Er waren in de geschiedenis van Delft heel wat mensen bepalend voor hoe de stad er nu uit ziet. Een ...

Meer over

Toen in Delft

adv.