Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder om te zien: tekeningen van Delft rond 1850

Door Michiel de Haan 6 oktober 2019

Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uit zag. Van de laatste 120 jaar hebben we genoeg foto’s, maar oudere plaatjes zijn een stuk zeldzamer. Dat maakt het nog bijzonderder wanneer je een boek vind waar een paar oude tekeningen van Delft instaan. Wij vonden zo’n boek en laten de mooiste platen zien.  

Page 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Het boek Het Koningrijk der Nederlanden voorgesteld in eene Reeks van 136 naar de Natuur geteekende schilderachtige Gezigten werd rond 1858 geschreven door Johannes Leonardus Terwen. In het boek staan beschrijvingen van alle Nederlandse steden met een paar mooie gravures erbij. Ook Delft staat erin. Naast platen staat er in het boek ook een korte geschiedenis van de stad, met allerlei bijzondere feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat het rond rond 1800 niet zo goed ging met Delft? Door oorlog  en een bezetting door Frankrijk viel de handel en dus de Delftse economie stil. De bevolking daalde in die periode van 22.000 mensen in 1790 naar 13.000 mensen in 1815. Gelukkig begon de stad daarna weer te groeien. Zo’n vijftig jaar later zag Delft er zo uit.

Zo zag Delft er omstreeks 1850 uit als je vanaf Den Hoorn naar Delft kwam. Zoals je ziet begon direct buiten de stad het boerenland.

Kerken en molens

Zo zag Delft er vanaf de andere kant uit. Vooral de grote gebouwen van Delft zoals de kerken en het stadhuis staan hier duidelijk op. Ook zie je hier dat Delft in die tijd meerdere molens had. Daar is er nu nog maar één van over.

Vroeger hadden we véél meer molens in Delft: dit was er een van

Nieuwe Kerk

En tot slot de Nieuwe kerk op de Markt. Als je naar de kerktoren kijkt zie je dat die er anders uitziet dan tegenwoordig. Dat komt doordat de top van de kerk in 1872 is afgebrand en daarna herbouwd werd. Hier lees je daar meer over:

Dit gebeurde er toen de toren van de Nieuwe Kerk in brand stond

Page 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.