Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x opmerkelijke Delftse nieuwtjes uit de krant van vroeger

Door Michiel de Haan 20 september 2020

Soms zouden wij best willen weten wat gewone Delftenaren in het verleden zoal overkwam. In de geschiedenisboeken vind je dit niet, daar staan alleen de grote gebeurtenissen. Toch is er een bron waar je dit wel kunt vinden: oude kranten. Wij doken in de Delftsche Courant uit de jaren 1920 en ’30 en zochten opmerkelijke berichten rond de datum van vandaag.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Stadsnieuws

Delftsche Courant, 21 september 1921

Kranten zagen er in de jaren twintig en dertig anders uit dan tegenwoordig. Er stonden geen grote koppen in en nauwelijks foto’s, maar wel lange lappen tekst. In de Delftsche Courant stonden op de eerste pagina’s kolommen vol berichten onder de koppen Buitenlands nieuws, Binnenlands nieuws en Stadsnieuws. Deze laatste rubriek begon meestal met een lang en feitelijk verslag van een raadsvergadering of een lezing aan de Technische Hogeschool. Daarna volgden verslagen van sportwedstrijden, theatervoorstellingen en filmvertoningen. Helemaal onderaan stonden korte berichten over de ongelukken en incidenten die in Delft waren gebeurd. De berichtjes hierboven komen uit de Delftsche Courant van 21 september 1922.

Paarden

Delftsche Courant, 21 september 1925

Net als bij de vorige berichten, zit er ook bij deze berichtjes uit de Delftsche Courant van 21 september 1925 weer een ongeluk met een paard. Dit laat zien dat paarden in de jaren twintig veel meer gebruikt werden dan tegenwoordig. Andere dingen zijn nog precies hetzelfde, zoals ruzies in het café en onverstandige jongeren die ongelukken maken.

Kinderen

Delftsche Courant, 21 september 1926

Ook bij deze berichtjes uit de Delftsche Courant van 21 september 1926 zit weer een ongeluk met een paard. Daarnaast zie je hier ook en ander onderwerp dat vaak in bij deze nieuwtjes terugkwam: vermiste of weggelopen kinderen. In dit geval gaat het om drie jongens uit Rotterdam die naar Delft waren gekomen.

Padvinders

Delftsche Courant, 19 september 1927

Deze berichten uit de krant van 19 september 1927 laten zien dat er niet alleen ongelukken in de krant stonden. Ook het bezoek van een padvindersgroep uit Rotterdam was in de Delftsche Courant een berichtje waard. Een ander jongetje dat ging vissen, had minder geluk en viel in het water.

Diefstal

Delftsche Courant, 20 september 1932

De berichtjes hierboven komen uit de Delftsche Courant van 20 september 1932. Opnieuw staat er een ongeluk met een paard bij. Daarnaast staat er ook een nieuwsberichtje over de diefstal van 15 gulden uit de kassa van een elektrotechnisch bureau. Dat was in die tijd nog een flink bedrag.

Brand

Delftsche Courant, 20 september 1937

Naast ongelukken, ruzies en diefstallen moesten de hulpdiensten vroeger natuurlijk ook wel eens in actie komen omdat er brand was. In dit bericht uit de Delftsche Courant van 20 september 1937 bleef het gelukkig bij een beginnende brand.

Kerkklokken

Delftsche Courant, 20 september 1938

Tot slot één wat langer bericht uit de Delftsche Courant van 20 september 1938. Blijkbaar kon het luiden van de kerkklokken al aanleiding zijn voor lichte paniek in de stad. Dit is niet onbegrijpelijk omdat de internationale spanningen die uiteindelijk tot de Tweede Wereldoorlog leiden toen al opliepen.

Lees ook:

Ansicht tram delft

5 x opmerkelijke feiten over Delft in 1920

Het is 2020: het begin van een nieuw decennium. Dat is een mooi moment om terug te kijken naar het v...

Wil je zien: 7 x Delft op oude ansichtkaarten

Het is altijd leuk om te zien hoe Delft er vroeger uitzag. Soms vind je oude foto's van onze stad op...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.