Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x verzamelingen waar elke Delftenaar als kind aan meedeed

Door Carin van der Meij 13 april 2020

In onze stad wonen vast Delftenaren die een indrukwekkende collectie hebben van postzegels, munten of stripboeken. Maar eens in de zoveel tijd was niet één stadsgenoot, maar heel Delft in de ban van een verzameling. Slaapkamers puilden uit. Herken je deze vijf verzamelingen nog? 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Flippo’s

In de jaren ’90 was iedereen in de ban van de flippo. Een schijfje van kunststof of karton met een stripfiguur erop afgebeeld. De flippo’s waren verstopt in de zakken chips van Smiths. Slim, want de zakken waren niet aan te slepen. Onder Delftse kinderen was het zo populair dat de mappen vol flippo’s elke dag mee naar school moesten.

Pokémon

ANP XTRA KOEN SUYK

Bij het horen van deze termen gaan we je een ‘oh ja’-momentje bezorgen: Pokémon, Energy en Trainers. In 1999 was de introductie van het ruilkaartspel van Pokémon en dat werd ook in Delft een hit. Had je als kind je zakgeld binnen? Dan rende je naar Intertoys of Bart Smit om nieuwe Pokémon-kaarten te scoren. Fanatiek werd er onderhandeld en spelletjes gespeeld om de coolste Pokémon te verzamelen.

Trollen

View this post on Instagram

I keep trolls in my house #treasuretroll #russtrolls

A post shared by Peachfuzz (@aliciakissick) on

Laten we eerlijk zijn: mooi zijn ze niet, maar populair waren ze zeker in de jaren ’80 en ’90. De trollen hadden allemaal felgekleurd haar dat recht overeind stond. Kinderen stonden in de rij bij de speelgoedwinkels om een trol aan hun collectie toe te voegen.

‘Voetbal’plaatjes

De rugbyplaatjes actie van een paar jaar geleden

Het verzamelen van voetbalplaatjes is door generaties Delftenaren gedaan. Tien, twintig en dertig jaar geleden was het verzamelen van voetbalspelers op kaarten of stickers al populair. Nu zie je nog steeds kinderen bij de supermarkt in Delft staan, op zoek naar Delftenaren die hun plaatjes willen afstaan. Ook leuk: afgelopen jaren zijn er verschillende sportclubs geweest met een eigen collectie verzamelkaartjes; zo kon je bij Jumbo sparen voor plaatjes van Rugby Club Delft en korfbalclub Fortuna en bij PLUS voor plaatjes van voetbalclub SEP.

Diddl

Je hoorde er als Delftenaar echt niet bij als je vroeger niet iets had van Diddl. Je weet wel, die witte muis. Uren stonden kinderen in Delft in boekhandels als Kempers of Huyser of cadeauwinkels als de Expo en Davy’s om de uitgebreide collectie van Diddl te bewonderen én te kopen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.