Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x opmerkelijke feiten over Delft in 1920

Door Michiel de Haan 19 januari 2020

Het is 2020: het begin van een nieuw decennium. Dat is een mooi moment om terug te kijken naar het verleden. Bijvoorbeeld honderd jaar terug naar 1920. Ook toen begon er een nieuw decennium, waarin er voor Delft veel veranderde. Wij hebben een aantal opmerkelijke feiten en cijfers voor je op een rij gezet.  

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Zoveel mensen woonden er in Delft

In 1920 had Delft ongeveer 38.000 inwoners. Dat is een stuk minder dan tegenwoordig, want nu wonen er ruim 103.000 mensen in Delft. Deze groei begon direct na 1920, want één jaar later had Delft al 48.000 inwoners. Dit kwam niet doordat er tienduizend mensen in eens naar Delft verhuisden, maar doordat Delft in 1921 twee naastgelegen gemeentes opnam. Dit waren de gemeentes Hof van Delft en Vrijenban.

Beide gemeentes hadden een groot oppervlakte, maar waren qua inwonersaantal veel kleiner dan Delft omdat het plattelandsgemeentes waren. De dorpskern van Hof van Delft lag net voorbij de Spoorsingel in de tegenwoordige Olofsbuurt. De gemeente Vrijenban begon rond de huidige Rijneveldbrug. Dit statige gebouw op de hoek van de Vrijenbanselaan en de Nieuw Plantage was vroeger het gemeentehuis van Vrijenban.

Foto: M.M. Minderhoud op Wikipedia

Nieuwe wijken

Omdat het inwonersaantal van Delft groeide, kreeg de stad natuurlijk ook meer wijken. In 1920 waren er maar een paar wijken buiten de historische binnenstad. Achter het station vond je het Westerkwartier dat rond 1879 gebouwd was. Een andere wijk die al bestond was het Agnetapark. Deze wijk was rond 1884 gebouwd voor werknemers van de Gist- en Spiritusfabriek van Jacques van Marken. In 1925 werd het Agnetapark flink uitgebreid met herkenbare geel versierde rijtjeshuizen rond een grote vijver. Andere wijken die Delft er in de jaren 1920 bij kreeg zijn de Olofsbuurt en delen van de Wippolder.

Agnetapark
Foto: M.M. Minderhoud op Wikipedia

Bijzonder verhaal: zo is het Agnetapark ontstaan

De tram reed op de Oude Delft

In 1920 reed de tram die van Delft naar Den Haag ging nog over de Oude Delft. Dit was geen elektrische tram maar een stoomtram. De HTM was toen wel volop bezig om de tram elektrisch te maken. Op de Oude Delft moest er een veel bredere trambaan komen met een lelijke bovenleiding. Veel Delftenaren protesteerden daar tegen. Daarom besloot de gemeente in 1923 om de tram niet over de Oude Delft maar door de Phoenixstraat te laten rijden. In 1929 was de nieuwe elektrische trambaan klaar.

Ansicht tram delft
Een oude ansichtkaart van de tram op de Oude Delft

Zonder protesterende Delftenaren had de Oude Delft er héél anders uitgezien

Zwemmen moest in de gracht

In 1920 had Delft nog geen apart zwembad. De enige officiële zwemlocatie was een afgebakend stuk van de singelgracht aan de Westvest. Hier zwom je tussen de groenteresten, want ernaast zat tot 1921 een groenteveiling. Ook was het zwembad vaak modderig omdat langsvarende motorboten slijk van de grond omhoog haalden. Voor steeds meer Delftenaren werd het duidelijk dat dit zwembad geen veilige en hygiënische zwemlocatie was. Toen er op de Westvest ook nog een nieuwe trambaan moest komen, kreeg Delft in 1928 eindelijk een nieuwe buitenzwembad Aan ’t Verlaat.

Het zwembad aan de Westvest Foto: Facebook, Historic pictures of Delft

Echt waar: vroeger zwom je in Delft tussen groentes en modder

In de binnenstad zaten nog boerderijen

Je kunt het je nu misschien moeilijk voorstellen, maar in 1920 zaten er nog meerdere boerderijen in de Delftse binnenstad. Deze veeboeren leverde verse melk en vlees aan de inwoners van Delft. Volgens een telling uit 1921 zaten er toen veertien veeboeren in de binnenstad die in totaal 258 koeien hadden. Dit was al wel een stuk minder dan vijftig jaar eerder toen er ruim 500 koeien in de binnenstad leefden. De stadsboerderijen waren dus al aan het verdwijnen, maar dit gebeurde nog niet in de jaren 1920. De laatste Delftse stadsboer sloot pas in 1978 zijn deuren.

Wist je dit? Vroeger zaten er heel veel boerderijen in de Delftse binnenstad

Op de hoek van de Kolk en de Annastraat staat een wit huisje met op de gevel: ‘voorheen melkinrichti...
Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.