5 opmerkelijke artikelen uit Delftse tijdschriften van vroeger

Door Michiel de Haan 24 maart 2019

Als je nieuwtjes en advertenties van vroeger wilt lezen, dan kan dat op Delpher.nl. Op deze site vind je allemaal oude kranten en tijdschriften, ook uit Delft. Het stadsarchief heeft onlangs een heleboel Delftse tijdschriften toegevoegd. Wij zochten vijf opmerkelijke voorbeelden voor je uit.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

De Fabrieksbode

De Fabrieksbode is het personeelsblad van de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek (tegenwoordig DSM). Alle jaargangen tussen 1882 en 1951 staan online. Voor de liefhebber zijn er dus volop fabrieks- en personeelsnieuwtjes te vinden. In het alleroudste exemplaar van 24 juni 1882 staat de volgende beschrijving van de fabriek. Zoals je kunt lezen was de gist- en spiritusfabriek in de twaalf jaar dat hij toen bestond behoorlijk gegroeid.

De Fabrieksbode, 24 juni 1882

Het jaarboekje voor de stad Delft

Het jaarboekje voor de stad Delft is een soort jaarplanner en stadsgids uit de negentiende eeuw. Alle exemplaren tussen 1840 en 1899 staan online. Er staan data in voor feestdagen en namen van allerlei belangrijke figuren zoals de burgemeester of de directeur van het gymnasium. Daarnaast staat er precies in hoeveel inwoners Delft had. In januari 1840 had Delft bijvoorbeeld 17.037 inwoners. Kijk maar:

Jaarboekje voor de stad Delft 1840

Jaarboek voor de Technische Hogeschool te Delft

Ook de Technische Hogeschool (tegenwoordig de TU) had zijn eigen jaarboek. Dit was geen jaarplanner, maar een terugblik op het afgelopen jaar.Hierin kun je precies zien hoeveel studenten er waren, welke docenten er les gaven en wie er was gepromoveerd. Op Delpher vind je bijvoorbeeld een exemplaar uit 1916-1917, toen Europa verwikkeld was in de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal was, ging de oorlog toch niet helemaal aan de hogeschool voorbij. Lees bijvoorbeeld de volgende sombere woorden van de rector magnificus.

Uit het Jaarboek van de Technische Hoogeschool te Delft 1916-1917

Lees ook:

3 bijzondere feitjes over Delft in de Eerste Wereldoorlog

De spiegel, officieel orgaan van het Delftsch Studentencorps

Naast de Technische Hogeschool, hadden ook veel studentenverenigingen een eigen tijdschrift. Op Delpher vind je bijvoorbeeld De Spiegel, het tijdschrift van het Delftch Studentencorps (DSC) . In 1928 vierde het corps zijn zestiende lustrum en kwam er een extra dik exemplaar uit. Hierin blikken reünisten terug op hun tijd in Delft. Ene P. L. Dubourcq beschrijft onder de titel de ‘Oude stad’ hoe Delft veranderd is. Zo rijdt de tram niet meer over de Oude Delft en is hij geëlektrificeerd.

De Spiegel, Lustrumnummer 1928

Lees ook:

Moet je zien: vroeger zette het lustrum van DSC heel Delft op zijn kop

De Delftsche Courant

Tot slot een titel die al langer op Delpher staat: De Delftse Courant. Tot en met de Tweede Wereldoorlog was dit dé dagelijkse krant van Delft. Hierin vind je allerlei bijzondere nieuwtjes en leuke advertenties. In de krant van precies 100 jaar geleden staat bijvoorbeeld de volgende grappige oproep van een ongelukkige Delftenaar. Voor zover wij hebben kun vinden is een Cardan een soort fiets of vrachtwagen.

De Delftsche Courant, 24 maart 1919

Lees ook:

Supergrappig: om deze Delftse vacatures van 80 jaar geleden móet je wel lachen

Bijzonder: deze zaken zitten al meer dan 100 jaar in Delft

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.