Advertentie wordt geladen…

Maak je eigen street art route: op deze plekken in Delft vind je gave muurschilderingen

Delft barst van de prachtige murals. In de laatste paar maanden is er behoorlijk wat street art bijgekomen, maar ook de werken die al wat langer bestaan, zijn gaaf om te bewonderen. We zetten achttien plekken waar je schilderijen of mozaïeken vindt voor je op een rij. Leuk voor een kunstwandeling op eigen houtje!

Advertentie wordt geladen…

Advertentie wordt geladen…

Op de kaart

Als eerst is het natuurlijk handig om te weten wáár je de kunstwerken precies kunt vinden. Daarom hebben we dit kaartje voor je gemaakt. De muurschilderingen en mozaïeken liggen verspreid over Delft. Je kunt zelf een mooie route uitstippelen. Op de volgende pagina’s vertellen we (in willekeurige volgorde) iets over elk kunstwerk.

(Disclaimer: dit is geen compleet overzicht van álle murals in Delft. Mis jij er eentje? Laat het weten die [email protected]!) 

Chopinlaan

Op de Chopinlaan vind je een kersvers kunstwerk op de zijkant van een van de flats. Canidream en Nobis Delft zetten kunstenaar Tymon de Laat daar aan het werk om een prachtige kleurrijke vrouw te schilderen. Er zitten allerlei verwijzingen naar de buurt in het ontwerp verborgen, zoals een parel en een gouden randje. Op de foto hierboven is het kunstwerk nog niet af, dus het is extra leuk om te bekijken hoe het er nu uitziet!

Colijntunnel

Foto: Gemeente Delft

Ook de schilderingen in de Colijntunnel zijn hartstikke nieuw. De gemeente liet hier de fietserstunnel opknappen, en heeft er meteen voor gezorgd dat de wanden mooi versierd werden. Kunstenaar Dopie schilderde hier eenden en vissen in prachtige kleuren.

Dashof

De Dashof in Tanthof heeft sinds deze zomer twee prachtige murals, wederom van de hand van kunstenaar Dopie. Op drie muren vind je een das, een vos en een ijsvogel.

Bomenwijk

In de Bomenwijk wordt over een tijdje een aantal huizen gesloopt. In de tussentijd staan sommige van die huizen al leeg en worden deze dichtgetimmerd. Omdat dat natuurlijk geen gezellig gezicht is, zorgt kunstenaar Micha voor wat kleur. Voor elk dichtgetimmerd huis op de begane grond regelt Micha een andere kunstenaar. “Tot nu toe zijn dat zes street art artiesten geweest uit de regio, elk met ervaring met botanische kunstwerken. Het is wel zo leuk om een beetje variatie aan te brengen.” In de Meidoornlaan is er bijvoorbeeld een meidoorn geschilderd en in de Esdoornstraat een esdoorn. De sloop van de panden staat gepland voor maart 2021, dus wacht niet te lang!

Keramieken Kaart

Heel wat anders dan de gemiddelde street art in Delft, maar minstens even gaaf: in de Papenstraat vind je een gigantische kaart van Delft. De kaart bestaat uit een heleboel kleine stukjes keramiek, van scherven tot huisjes die door Delftenaren zelf gemaakt zijn. Nan Deardorff-McClain en Colja de Roo hebben maandenlang gewerkt aan de 17e eeuwse kaart van Delft. Neem hier vooral even de tijd voor, want geloof ons: je kunt hier héél lang naar staren.

Markt

Kunstwerk markt

Sommige murals zijn groot en daarom indrukwekkend, anderen zijn juist klein en daarom extra bijzonder. Op de Markt staat bijvoorbeeld het allermooiste elektriciteitskastje van Delft (en misschien wel van heel NL). Kunstenares Nina Valkhof schilderde hier begin 2020 een prachtig vogeltje op. “Op initiatief van Rewriters010 en gemeente Delft ben ik aan de slag gegaan. Ik heb gekozen voor kleuren die passen bij Delft en de historische gebouwen”, vertelde ze ons eerder.

Bonte Ossteeg

Als je toch op de Markt bent, maak dan meteen even de oversteek naar de Bonte Ossteeg. In 2013 beschilderde kunstenaar Hugo Kaagman de steeg die inmiddels op menig toeristenfoto staat. Er is van alles te zien: van Willem van Oranje tot een blote vrouw en een neuspeuteraar.

Langs het DSM terrein

Foto: Micha de Bie

Langs de Wateringseweg vind je een van de werken van kunstenaar Micha de Bie. Sinds vorig jaar herfst staat zijn mural met abstracte herfstbladeren op de muur vlak achter de Lepelbrug.

Speeltuin Achterom

Foto: Delft MaMa via Instagram

In de speeltuin op het Achterom is sinds 2017 een prachtige mozaïek te bewonderen. Het kunstwerk is – natuurlijk – gemaakt door keramiekkoningin Nan Deardorff-McClain, samen met vrijwilligers van Stichting MaMa Delft.

Kloksteeg

Wie kent hem niet; de schildering in de Kloksteeg. Het kunstwerk van Micha de Bie staat er pas een paar jaar, maar is nu al niet meer weg te denken uit Delft. Op deze mural zie je verschillende historische figuren uit Delft. Herken jij ze allemaal?

Kruithuisweg

dave-vanderheijden-streetart-2

In 2017 zijn de viaducten aan de Kruithuisweg door artiest Lucky Dubz voorzien van een creatief likje verf. Het project werd toen in het leven geroepen door Bedrijven Kring Schieoevers, om de omgeving mooier te maken. Dat is zeker gelukt.

Van Bleyswijckstraat

Behalve veel nieuwe exemplaren, vind je in Delft ook muurschilderingen die er al heel wat jaren staan. Zoals die van de aardappeleters in de Van Bleyswijckstraat. Het schilderijtje is gemaakt op een dichtgemetseld raam en laat een gezin aan tafel zien. Heel gek is deze locatie van ‘de aardappeleters’ niet: aan de bovenkant van het pand is een grote oude advertentie voor aardappels te bewonderen. In het begin van de 20ste eeuw zat hier de aardappelhandel van G. van der Gaag gevestigd. Wanneer het schilderijtje met de aardappeleters gemaakt is, is niet bij ons bekend.

Dirklangedwarsstraat

Muurschilderingen
Foto Marloes van Zuijlen

De koe in de Dirklangedwarsstraat is een ander bekend, ouder kunstwerk uit Delft. Het origineel werd geschilderd in 1971 door Job van de Blom. In 2010 kreeg de koe een opfrisbeurt van kunstenares Juul Smulders. De koe is niet zomaar een koe op een muur, maar ook de naamgever van de buurtvereniging ‘de Koestalling’ omdat alle fietsen er worden gestald. De koe is geïnspireerd op een albumhoes van de band Pink Floyd.

Jan wat zit je haar mooi

Als je deze iconische afbeelding niet kent, vragen wij ons stiekem af of je wel écht uit Delft komt. Want de ‘O, Jan, wat zit je haar mooi?’ is waarschijnlijk de allerbekendste muurschildering van onze stad. De schildering hoort bij Kapsalon Voskuil, die al sinds jaar en dag mannen en vrouwen in Delft van een nieuw kapsel voorzien. Eerder zat de zaak van Vera en Babs Voskuil een stukje verderop, maar toen zij begin jaren ’80 moesten verhuizen, kwamen ze in dit hoekpand terecht. Op de grote witte muur hadden ze veel last van illegale graffiti. Dus daar kwam de oplossing om de hoek kijken: “Vera en Babs hoorden dat er een code bestond, dat als er een mooie graffiti tekening op een muur staat, andere graffitispuiters de boel met rust laten”, vertelde de huidige eigenaresse Mariska ons eerder. Kunstenaarsduo Pelikaan kwam vervolgens op het idee om de popart-tekening voor pommade op de muur te schilderen.

Doelenplein en – straat

Op het Doelenplein barst het van de kunst: de enorme Lampvaas (binnenkort terug!) springt natuurlijk meteen in het oog en op een muur verderop prijkt ‘Wees Blij’. Vlak naast Hotel de Plataan vind je een mozaïek van Nan Deardorff-McClain en in het straatje naast het plein, de Doelenstraat, staat een verliefd koppeltje op een dichtgemetseld raam geschilderd.

Oranjeplantage

muurschildering Aad Kleijweg
Foto Aad Kleijweg

Aan de Oranjeplantage, ter hoogte van de Harmen Kokslaan, is dit kleine prachtwerkje te bewonderen. Behalve dit mooie groene plaatje, is het huis wat eraan vastzit ook indrukwekkend. Sommige Delftenaren zullen het herkennen aan de blauwe muur die al jaren aan de zijkant van het huis schittert. Maar sinds vorig jaar is er ook iets bijzonders op de voorgevel van dit huis te zien: oude gevelreclame. Bewoners Hans en Heleen Lange hebben het hele pand zelf opgeknapt en zijn daar wel twintig jaar mee bezig geweest. Zij wonnen dit jaar daarom de prijs voor beste opknapbeurt van Delfia Batavorum.

Gasthuisplaats

Om sommige kunstwerkjes te vinden, moet je steegjes of kleine straatjes inlopen. In de Gasthuissteeg vind je dit grappige, tikje creepy tafereeltje. Deze pop houdt de parkeerplaats dag en nacht nauwlettend in de gaten van achter zijn legermuseum-mozaïek.

Gouden steeg

Goed, dit ‘kunstwerk’ zit niet op een muur, en valt niet in de categorie street art of mozaïek. Maar, als je toch op weg bent, kun je net zo goed even een kijkje nemen in de Jozefstraat, naast restaurant De Beierd. Hier liggen ruim 700 gouden klinkers met namen of initialen erin gegraveerd. De eerste lading kwam in 2019, de tweede volgde afgelopen zomer. Het is de bedoeling dat de steeg uiteindelijk helemaal vol komt te liggen.

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Science Centre Delft gaat verhuizen en geeft daarom een supergaaf afscheidsevenement”

Science Centre Delft gaat verhuizen en geeft daarom een supergaaf afscheidsevenement

Ga naar “Heerlijk! Jans geeft 10 (!) worteltaarten weg en jij kunt er één winnen”

Heerlijk! Jans geeft 10 (!) worteltaarten weg en jij kunt er één winnen

Ga naar “Stranddag! 6 x zo kom je het snelst bij de kust vanuit Delft”

Stranddag! 6 x zo kom je het snelst bij de kust vanuit Delft

In onze gids

Ga naar “Bauhaus Den Hoorn”

Bauhaus Den Hoorn

 • Sionsdreef 2
 • Bouwmarkten
 • 07:00 - 20:00

Nu geopend

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

 • Markt 33
 • Cocktailbars
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Intratuin Pijnacker”

Intratuin Pijnacker

 • Rijskade 1A
 • Tuincentra
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains”

Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains

 • Believe food and wines by Les Copains
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Ga naar “Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje”

Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje

 • Het Vermeerhuisje
 • Geldig t/m 25 juni 2021
Ga naar “Showroom Sale Pullman Boxsprings”

Showroom Sale Pullman Boxsprings

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 6 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

 • Royal Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

 • Slagerij Leo van Vliet Delft
 • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime
Ga naar “Chef kok bij De Kurk”

Chef kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

 • 5 augustus 2021
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

 • 11 maart 2021
Ga naar “Shoplokaalweek Delft”

Shoplokaalweek Delft

 • 5 juli 2021
Winkels open goede vrijdag pasen