Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dit? Aan de Westvest zit een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Door Michiel de Haan 25 januari 2020

Als je vaak van het station naar de Barbarasteeg fietst, zijn die twee vreemde deurtjes in een bakstenen bouwwerk je misschien wel eens opgevallen. Wij vroegen ons af waarvoor ze dienen. Dat blijkt spannender te zijn dan je verwacht!

De deurtjes zitten aan de Westvest tussen huisnummers 41 (het voormalige gymnasium) en 43. De tuinmuur die erboven zit hoort bij een monumentaal pand aan de Oude Delft 49. De bijzondere ‘Gotische Poort’ in deze tuinmuur stamt uit de 18e eeuw. De twee deurtjes die eronder zitten zijn een stuk nieuwer.

Schuilkelder

Volgens Peter Jonquière van de historische vereniging Delfia Batavorum horen de deurtjes bij een schuilkelder die is aangelegd in de Tweede Wereldoorlog. “Het bakstenen muurtje is een afdekking, daarachter zit een betonnen bunkertje. Dit bunkertje is waarschijnlijk in 1943 gebouwd door Duitse soldaten om in te kunnen schuilen tijdens Britse en Amerikaanse bombardementen. Het gymnasium ernaast was in die tijd een Duits veldhospitaal.”

Heuveltje

Toen de Duitser de schuilkelder bouwden zat er op die plek nog een heuveltje tegen de tuinmuur aan. Tot de jaren 1920 lag daar namelijk de wal die bij de stadsmuur hoorde. Hierdoor lag de straat een stuk hoger dan tegenwoordig. Rond 1920 is deze wal afgegraven om een trambaan aan te leggen. Het heuveltje bleef achter om de tuinmuur te ondersteunen.

De Duitse soldaten hebben hun bunker in het heuveltje gebouwd, omdat dat goeie bescherming gaf tegen  bommen. Hier kun je zien hoe het er toen uit zag. Wanneer de heuvel verdwenen is weet Peter Jonquière ook niet precies. Wel weet hij zeker dat het in 1953 al weg was. Toen zag het er dus precies zo uit als nu.

Op deze tekening kun je zien hoe het bunkertje er van binnen uit ziet.

Schuilkelder Westvest
Tekening: Gemeente Delft

Dit verhaal verscheen eerder op indebuurt, in mei 2018. 

Meer over

Mysteries

adv.