Delftse mysteries: wat gebeurt er met de kerstboom op de Markt?

Door Iris Olsthoorn 27 december 2018

Nog even en het is weer leeg op de Markt: de komende dagen wordt de grote kerstboom afgetuigd en opgeruimd. De kerstboom van thuis kun je met gemak weggooien, maar hoe zit dat eigenlijk met deze joekel van 16 meter? 

Guy Verbeek van de Burgemeesters vertelt ons hoe het zit: “De boom wordt elk jaar helemaal in stukken gezaagd en hergebruikt. Soms geven we de resten van de boom bijvoorbeeld aan mensen mee als gratis brandhout. Dit jaar wordt de kerstboom wordt versnipperd en door Gemeente Delft ingezet in Delft als bodembedekker. De kerstboom kan dus straks zomaar bij iemand in de buurt liggen.”

De kerstboom van 2016 werd bijvoorbeeld gebruikt tijdens Winterdorp Festival. “De lampjes en ballen die in de boom hangen gaan natuurlijk gewoon in de opslag en gebruiken we volgend jaar weer,” aldus Guy.

Nog veel meer opties

“Met zo’n grote boom zijn natuurlijk nog veel meer hergebruik-opties”, zegt Guy. “Ik heb ergens gelezen dat ze er op andere plekken in Nederland parfum van maken.” Als iemand voor volgend jaar een goed idee heeft om de boom op originele manier te hergebruiken, is diegene van harte uitgenodigd om dit te bespreken met de Burgemeesters. “Misschien loopt er wel een innovatieve TU-student rond die groene energie op kan wekken uit de resten van de boom.”

kerstboom omgezaagd
In 2016 werd de boom gebruikt bij een festival.

adv.