Opvallend! 5 x opmerkelijke gevelteksten op en om de Markt

Als je op en om de Markt om je heen kijkt, valt het je misschien op dat er op veel gevels tekst staat. Natuurlijk zie je de namen van de winkels en restaurants die er nu zitten, maar op sommige gevels of daklijsten staan ook mysterieuzere teksten. Wij zetten vijf opmerkelijke voorbeelden hiervan voor je op een rij.

Pannevis’ Zaadhandel

We beginnen niet op de Markt, maar aan de Koornmarkt. Boven de deur van de kapperszaak op nummer 78 zit een versierde steen met de tekst Pannevis’ Zaadhandel. In dit pand en het pand ernaast zat tot in de jaren vijftig het bedrijf N.V. C.W. Pannevis’ Zaadteelt en Zaadhandel. Dit bedrijf was opgericht in 1864 en verkocht zoals de naam al doet vermoeden zaden voor groente-, fruit- en bloemen. Zowel Delftenaren met een moestuin als tuinders uit het Westland kochten er hun zaden. In dit krantenartikel uit 1931 staat hoe het bedrijf te werk ging.  

Foto: Michiel de Haan, indebuurt Delft

De Zijworm

Op het pand van de Coffeecompany aan de Markt 19 staan drie opmerkelijke teksten op de gevel. De meeste mysterieuze hiervan is de naam De Zijworm. Zijworm is een ander woord voor zijderups, maar het bedrijft dat hier vroeger zat was een bakkerij. Dit blijkt ook uit de tekst die aan de zijkant van het pand staat: ‘brood- en beschuitbakkerij’.

Luxe brood- en beschuitbakkerij De Zijworm was in de eerste helft van de twintigste eeuw een populaire bakkerij die zelfs het titel hofleverancier kreeg.  Waarschijnlijk zit er daarom boven de deur een koninklijk wapen. De tekst ‘Het Ghulden schilt’ die je daaronder ziet is een stuk nieuwer. Een restaurateur heeft dit in 2006 aangebracht, als verwijzing naar een huis dat vroeger op die plek stond.

Foto: Michiel de Haan, indebuurt Delft

Het Gecroont Neteldoeck

Iets verderop, op de daklijst van de kledingwinkel aan de Markt 27 staat de volgende opmerkelijke tekst: het gecroont Neteldoeck. Deze bijnaam voor dit huis is afkomstig uit 1516. In dat jaar werd dit adres gekocht door Michiel van Miereveldt die er een lakenwerkplaats begon. Hij bedacht de naam voor het huis als verwijzing naar zijn beroep. Zijn kleinzoon en naamgenoot die op dit adres geboren werd, is een bekende Delftse schilder. Bij de laatste restauratie van het pand is de oude naam ‘Het Gecroont Neteldoeck’ weer op de daklijst aangebracht.   

Foto: Google Maps

Prinses Daphnila

Aan de andere kant van de Markt, boven Luchcafé van 9 tot Zeven staat de volgende opvallende naam: Prinses Daphnila. Deze naam is een stuk nieuwer. De naam is bedacht en aangebracht door de huidige eigenaar van het pand. Prinses Daphnila verwijst naar een verhaal dat hij als kind hoorde van zijn betovergrootvader. Daphnila was volgens hem een Spaanse edelvrouw uit de zestiende eeuw, die zich nadat haar vader sneuvelde in de strijd tegen de Lage landen ging inzetten voor de armen. De naam Caudillo Max die je op een daklijst aan de Burgwal ziet staan is ook van hem.

Foto: Michiel de Haan, indebuurt Delft

Brandweermaterieel

Tot slot een naam die misschien niet heel mysterieus is, maar wel opvallend. Boven de deur van het huis aan de Kerkstraat 2 naast de Nieuwe Kerk staat het woord ‘Brandweermaterieel’. Zoals je al vermoed, stond hier inderdaad ooit een ladderwagentje van de Delftse brandweer. In 1913 kocht de gemeente Delft het vervallen pandje op deze plek als opbergplek voor een kleine ladderwagen en twee brandspuiten. Voor dit materieel hadden ze tot die tijd geen vaste opbergplek. Hieronder zie je een foto van deze ladderwagen uit 1915. De schildjes onder de naam ‘brandweermaterieel’ zijn niet zo oud, want die horen bij het atelier dat er nu zit.

Heb je ook een mysterie?

Heb je ook een opvallende geveltekst gezien of is er een ander Delfts mysterie waarop je een antwoord zoekt? Stuur ons je vragen via dit formulier of door te mailen naar [email protected]. Wie weet staat jouw mysterie straks op indebuurt Delft.

Deze gevelteksten zochten we eerder uit:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “De klok van de Lutherse Kerk aan het Noordeinde loopt nooit goed: dit is waarom”

De klok van de Lutherse Kerk aan het Noordeinde loopt nooit goed: dit is waarom

Ga naar “Mysterie: waarom Delftenaren op 2 februari pannenkoeken eten”

Mysterie: waarom Delftenaren op 2 februari pannenkoeken eten

stads-koffyhuis-pannenkoeken-3
Ga naar “Dit is waarom je in sommige Delftse kerken INRI ziet”

Dit is waarom je in sommige Delftse kerken INRI ziet

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Sales Medewerker”

Sales Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Feestelijke winter van Vivaldi en anderen”

Feestelijke winter van Vivaldi en anderen

 • ConcertoValiante
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night”

Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night

 • De Waag
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt
Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb