Aha! Dit betekent de naam St. Lucasgilde op de gevel van het Vermeercentrum in Delft
Op de gevel van het Vermeercentrum aan de Voldersgracht staat de naam St. Lucasgilde. Wat was dit voor gilde en…
Als je op en om de Markt om je heen kijkt, valt het je misschien op dat er op veel gevels tekst staat. Natuurlijk zie je de namen van de winkels en restaurants die er nu zitten, maar op sommige gevels of daklijsten staan ook mysterieuzere teksten. Wij zetten vijf opmerkelijke voorbeelden hiervan voor je op een rij.
We beginnen niet op de Markt, maar aan de Koornmarkt. Boven de deur van de kapperszaak op nummer 78 zit een versierde steen met de tekst Pannevis’ Zaadhandel. In dit pand en het pand ernaast zat tot in de jaren vijftig het bedrijf N.V. C.W. Pannevis’ Zaadteelt en Zaadhandel. Dit bedrijf was opgericht in 1864 en verkocht zoals de naam al doet vermoeden zaden voor groente-, fruit- en bloemen. Zowel Delftenaren met een moestuin als tuinders uit het Westland kochten er hun zaden. In dit krantenartikel uit 1931 staat hoe het bedrijf te werk ging.
Op het pand van de Coffeecompany aan de Markt 19 staan drie opmerkelijke teksten op de gevel. De meeste mysterieuze hiervan is de naam De Zijworm. Zijworm is een ander woord voor zijderups, maar het bedrijft dat hier vroeger zat was een bakkerij. Dit blijkt ook uit de tekst die aan de zijkant van het pand staat: ‘brood- en beschuitbakkerij’.
Luxe brood- en beschuitbakkerij De Zijworm was in de eerste helft van de twintigste eeuw een populaire bakkerij die zelfs het titel hofleverancier kreeg. Waarschijnlijk zit er daarom boven de deur een koninklijk wapen. De tekst ‘Het Ghulden schilt’ die je daaronder ziet is een stuk nieuwer. Een restaurateur heeft dit in 2006 aangebracht, als verwijzing naar een huis dat vroeger op die plek stond.
Iets verderop, op de daklijst van de kledingwinkel aan de Markt 27 staat de volgende opmerkelijke tekst: het gecroont Neteldoeck. Deze bijnaam voor dit huis is afkomstig uit 1516. In dat jaar werd dit adres gekocht door Michiel van Miereveldt die er een lakenwerkplaats begon. Hij bedacht de naam voor het huis als verwijzing naar zijn beroep. Zijn kleinzoon en naamgenoot die op dit adres geboren werd, is een bekende Delftse schilder. Bij de laatste restauratie van het pand is de oude naam ‘Het Gecroont Neteldoeck’ weer op de daklijst aangebracht.
Aan de andere kant van de Markt, boven Luchcafé van 9 tot Zeven staat de volgende opvallende naam: Prinses Daphnila. Deze naam is een stuk nieuwer. De naam is bedacht en aangebracht door de huidige eigenaar van het pand. Prinses Daphnila verwijst naar een verhaal dat hij als kind hoorde van zijn betovergrootvader. Daphnila was volgens hem een Spaanse edelvrouw uit de zestiende eeuw, die zich nadat haar vader sneuvelde in de strijd tegen de Lage landen ging inzetten voor de armen. De naam Caudillo Max die je op een daklijst aan de Burgwal ziet staan is ook van hem.
Tot slot een naam die misschien niet heel mysterieus is, maar wel opvallend. Boven de deur van het huis aan de Kerkstraat 2 naast de Nieuwe Kerk staat het woord ‘Brandweermaterieel’. Zoals je al vermoed, stond hier inderdaad ooit een ladderwagentje van de Delftse brandweer. In 1913 kocht de gemeente Delft het vervallen pandje op deze plek als opbergplek voor een kleine ladderwagen en twee brandspuiten. Voor dit materieel hadden ze tot die tijd geen vaste opbergplek. Hieronder zie je een foto van deze ladderwagen uit 1915. De schildjes onder de naam ‘brandweermaterieel’ zijn niet zo oud, want die horen bij het atelier dat er nu zit.
Heb je ook een opvallende geveltekst gezien of is er een ander Delfts mysterie waarop je een antwoord zoekt? Stuur ons je vragen via dit formulier of door te mailen naar [email protected]. Wie weet staat jouw mysterie straks op indebuurt Delft.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper