Delftse mysteries: het verhaal achter de UFO die in 1980 boven Delft vloog

Door Redactie indebuurt 10 november 2018

UFO’s: zo nu en dan beweert iemand er een te hebben gezien. Een vreemd vliegend voorwerp in de lucht, een lichtflits terwijl het niet onweert, een vallende ster die wel héél veel weg heeft van een ruimteschip…ook in Delft is weleens een UFO gespot. Op 7 april 1980 zagen héél veel mensen een vliegende schotel boven de stad zweven. Maar of dat ook echt waar is? 

In de vroege avond op 7 april 1980 zagen inwoners van Delft een ovaal, zwart voorwerp door de lucht zweven. Het ding piepte en gaf lichtsignalen. De UFO, volgens een agent ‘ter grootte van de kernreactor hier in Delft’, vloog over de stad en verdween toen in de wolken. Een polaroidfoto van de vliegende schotel belande in de Delftsche Courant. De Delftenaren waren het er unaniem over eens: buitenaards leven was naar Delft gekomen.

Kunstwerk in de lucht

Dat laatste is niet waar: marsmannetjes zijn nooit gespot in Delft. Maar die UFO heeft wel écht over Delft gevlogen, op die mysterieuze dag in 1980. De vliegende schotel kwam alleen niet uit de ruimte maar werd gelanceerd vanaf de heuvel in het Elsenburgerbos. Wie de UFO de lucht in heeft gestuurd? Kunstenaar Theo Jansen, die van de bekende strandbeesten.

Totale verwarring

Met zijn zelfgemaakte UFO, een gevaarte van vier meter in omtrek met helium gevuld, wilde Jansen ‘een soort ongerustheid opwekken. Het gevoel dat het leven anders wordt, dat je niet begrijpt wat je ziet.’ En dat lukte: na een paar mislukte pogingen zoefde de schotel op 7 april 1980 boven Delft en liet een heleboel mensen in totale verwarring achter. Of er beelden van de UFO zijn? Jazeker! Bekijk het filmpje hieronder vanaf de vierde minuut.

Nog een grappig feitje: Theo Jansen gaf de polaroidfoto zelf aan de journalisten van de Delftsche Courant. Hij kreeg er 40 gulden voor.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom loopt er een varken middenin de stad? En wat doet dat nutteloze bruggetje daar? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Nog meer mysteries:

Delftse mysteries: Wat doet dat rode beestje op de muur aan het Zuideinde?

Als je vanaf de Oude Delft richting Rotterdam kijkt, zie je hem met zijn opvallende kleur duidelijk ...

Delftse mysteries: Wat doen die houten ‘vakantiehuisjes’ op de Brasserskade?

Het is een vreemd gezicht, vond lezer Senzy Nagel: op een weiland langs de Brasserkade staan tiental...

Meer over

Mysteries

adv.