Delftse mysteries: waarom hoort Den Hoorn niet bij Delft?
Ons buurdorp Den Hoorn gaat op steeds meer plekken naadloos over in Delft. Vanaf sommige plekken ben je zelfs eerder…
When storage units are abandoned… Deze zin heb je vast weleens gehoord bij het Amerikaanse tv-programma Storage Wars. In dit programma wordt de inhoud van verlaten opslagruimtes geveild. Gaat dat bij opslagboxen in Delft ook zo, bijvoorbeeld bij de Drive-in Units aan de Schieweg?
In Amerika vindt ter plekke een veiling plaats als huurders niet meer betalen voor een opslagbox. De hoogste bieder krijgt dan de inhoud van de opslagruimte. Soms zit er alleen maar troep in zo’n box, maar regelmatig worden er ook waardevolle schatten gevonden. Hoe zit dat in Nederland? Mag een verhuurder de inhoud van een opslagbox veilen als de huur niet meer wordt betaald?
Zo makkelijk gaat dat niet. Het huurrecht is in Nederland van toepassing. Dit betekent dat als de huurder niet betaalt, de verhuurder de huurovereenkomst alleen via de rechter kan ontbinden. “Ontruiming van een box kan alleen als de rechter toestemming geeft”, schrijft Actio Advocaten. Zelfs als de twee partijen afspreken dat de verhuurder het recht heeft om de spullen te verkopen, gaat de rechter hier niet automatisch in mee.
Is alle bureaucratische rompslomp geregeld? Dan wordt de inhoud vaak onderhands verkocht of weggegeven aan goede doelen en kringloopwinkels. Toch betekent het niet dat er helemaal geen opslagboxen worden geveild in Nederland. Dit bedrijf uit Drachten doet het bijvoorbeeld wel. Voor zover bekend bij onze redactie is dat in Delft niet het geval.
Zijn er spullen ingenomen door de overheid, dan is het een heel ander verhaal. Goederen, zoals auto’s worden door Domeinen Roerende Zaken (DRZ) verkocht. De opbrengst gaat terug naar het Rijk. Bij in beslag genomen spullen moet een rechter, officier van justitie of inspecteur van de Belastingdienst beslissen wat DRZ hiermee moet doen. Wordt het verkocht? Dan zie je de verkoop via domeinenrz.nl of via een extern veilinghuis.
Achtergelaten koffers op Schiphol worden ook geveild. Dit gebeurt vier keer per jaar via veilinghuis Eland en iedereen mag meebieden. Wat in de koffers en tassen zit, weet niemand. Voor de veiligheid zijn de koffers vooraf wel gescreend.
In onze gids
Populaire rubrieken