Fabeltje of feit: werken de knopjes bij fietsverkeerslichten écht niet?
Het is een hardnekkig gerucht dat al enige jaren de ronde doet: de knopjes bij stoplichten zijn nep. Ook Peter…
De brug waarmee je op de Vrijenbanselaan in het noorden van Delft de Schie oversteekt, heet de Reineveldbrug. In de volksmond wordt deze brug ook wel Trambrug genoemd, want het is de brug waarmee de tram het water oversteekt. Maar waar komt de officiële naam Reineveldbrug eigenlijk vandaan? Wij zochten het uit.
De naam Reineveld dateert uit de zeventiende eeuw en verwijst naar een buitenplaats aan de Haagweg op de hoek waar de Vliet overgaat in de Delftse Schie. In de middeleeuwen zat er op die plek een Leprooshuis waar mensen met de ziekte lepra werden opgevangen. Tijdens de zeventiende eeuw kwam het terrein in handen van gegoede Delftenaren die er een buitenhuis neerzetten. In een koopacte uit 1682 komt de naam Reineveld (geschreven als Reynevelt) voor het eerst voor.
In de negentiende eeuw was de buitenplaats Reineveld een sociëteit waar vooral gegoede Delftenaren bij elkaar kwamen. Op het terrein was een wandelpark en een luxe theetuin. Verder waren er kegelbanen en werden er concerten gegeven. In 1873 sloot deze sociëteit wegens gebrek aan de belangstelling de deuren en werd het hele complex geveild.
Lees verder na de afbeelding >
In 1890 werd het terrein gekocht door de ijzergieterij en machinefabrikant Vreede van Rinsum & Co. Dit bedrijf bouwde op de buitenplaats een machinefabriek en gebruikte het vroegere buitenhuis als kantoor. Vanaf 1893 heette het bedrijf Machinefabriek Reineveld. Rond die tijd werd ook de eerste Reineveldbrug aangelegd. Dit was niet de brug die er nu ligt, maar een lagere draaibrug iets verder naar het westen tussen de Nieuwe Plantage en de Haagweg.
Lees verder na de afbeelding >
De huidige Reineveldbrug dateert uit 1931. Delft kreeg rond die tijd een elektrische tramverbinding die over dubbel spoor moest gaan rijden. De oude draaibrug was daarvoor te smal. Daarom werd er een nieuwe hogere brug gebouwd in de Vrijenbanselaan. Deze plek was ook handiger voor het autoverkeer, omdat de brug zo beter aansloot op de nieuwe Rijksweg (nu de A13).
De Reineveldbrug lag vanaf toen aan de andere kant van het terrein waarnaar de brug vernoemd is. In 1973 ging de Machinefabriek Reineveld failliet en verdween de naam Reineveld. Nu herinnerd alleen de Reineveldbrug dus nog aan deze historische buitenplaats.
In onze gids
Populaire rubrieken