Delftse mysteries: Hoe zit het met die ‘hakenkruizen’ op de Beestenmarkt?

Door Jantine van den Hoven 13 januari 2018

Menig toerist staat toch wel een beetje gek te kijken als hij of zij op de Beestenmarkt komt. Want waarom staat dat plein vol met ‘hakenkruizen’? We leggen het voor het gemak nog even haarfijn uit. 

Wie denkt dat ze echt bedoeld zijn als hakenkruizen, kunnen we meteen geruststellen. De paaltjes hebben alleen maar deze vorm  uit praktisch oogpunt. De naam Beestenmarkt verraadt het al een beetje: vroeger werden er dieren verhandeld op dit plein. Die dieren werden vastgehouden in hokken, die speciaal voor de marktdagen werden gemaakt. Tussen de paaltjes werden schotten gedaan, zodat er vierkanten hokjes ontstonden. Nadat de markt voorbij was, konden alle schotten weer weg en bleef er ruimte over voor andere dingen.

De hakenkruizen-paaltjes dienden een doel en zijn dus van vér voor de tijd dat wij de hakenkruizen leerden kennen als het symbool van nazi-Duitsland. Wie goed oplet, ziet trouwens dat de hoekjes van de ‘hakenkruizen’ de andere kant oplopen en dus eigenlijk niet eens hetzelfde als een hakenkruis zijn!

hakenkruizen-delft-2-beestenmarkt