Gaaf! Edward droomt van een Stadskaarsenmakerij in de Delftse binnenstad
IJzer, zweet en vuur komen er aan te pas, zo schrijft onze mediapartner AD Delft. Delftenaar Edward van Fessem wil…
Het is een hardnekkig gerucht dat al enige jaren de ronde doet: de knopjes bij stoplichten zijn nep. Ook Peter Pannekoek had het over dit gerucht tijdens zijn oudejaarsconferentie. Tijd om het eens uit te zoeken. Hoe zit dat met die fietsverkeerslichtknopjes?
Volgens Peter Pannekoek hebben de knoppen het doel om mensen het gevoel van controle te geven. Hierdoor zouden mensen netjes blijven wachten bij het verkeerslicht. De knopjes zouden vervolgens dus helemaal niet werken. Maar volgens de gemeente klopt dit gerucht niet.
Het is eigenlijk best simpel te testen. Als je naar een verkeerslicht loopt, en je drukt op de knop voor de fietsers, dan zie je bij verschillende plekken in Delft dat de knop oplicht en begint af te tellen. Dat zou dan allemaal voor de sier moeten zijn.
Lees verder onder de afbeelding >>>
Luuk Misdom geeft het verlossende antwoord. Hij is commercieel verkeerskundige bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. “Het merendeel van de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers werkt op aanbod. Als je op de knop drukt, word je aanvraag meegenomen.
Dan is het dus een kwestie van wachten. Of dit lang of kort duurt, is afhankelijk van de volgorde. “Bij veel verkeerslichten brandt een lampje als je op de knop druk of staat de melding ‘wacht op groen’. Dan weet je dat je aanvraag geregistreerd is door het verkeerslicht.”, vervolgt Luuk.
Toch geef Luuk aan dat een klein aantal verkeerslichten een automatisch programma heeft. “De lichten verspringen automatisch, ongeacht of je wel of niet op de knop drukt”. Zo zie je maar dat Peter Pannekoek ergens wel gelijk heeft. Gemeente Delft geeft aan dat alle knoppen in Delft gewoon zijn aangesloten, geen zorgen dus!
Lees verder onder de video >>>
Tegenwoordig liggen er voor fietsers ook detectielussen onder het wegdek, hierdoor zou je helemaal niet meer op een knop te hoeven drukken. De detectielussen zorgen namelijk voor een aanmelding, ook wanneer de drukknop defect is. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat grotere groepen fietsers gedetecteerd worden. Hierdoor blijft het fietslicht langer groen, wanneer hiervoor ruimte is binnen de regeling.
Desondanks blijft een knop bij een verkeerslicht voor meerdere functies handig. Bijvoorbeeld als een fietser de lus mist.
In onze gids
Populaire rubrieken