Aha! Dit is waardoor de afwerking van het Huis van Delft zo lang duurt
Het Huis van Delft naast het station zou eigenlijk in 2022 klaar zijn, maar het gebouw is nog steeds niet…
In de Delftse grachten zitten op meerdere plekken deze opmerkelijke halfronde schijven met daarnaast een stoplicht en een meetlat. Je vindt ze onder meer aan het Oosteinde, het Achterom en de Oude Langedijk. Indebuurt-lezer Lea vraagt zich af waarvoor deze lichten en schijven dienen. Wat blijkt: ze horen bij een systeem om de oostelijke binnenstad te beschermen tegen wateroverlast.
Tussen de twee halfronde schrijven zit een zogeheten klepstuw. Deze ligt meestal op de bodem van de gracht, maar als er hoogwater dreigt wordt hij omhooggehaald. Zo wordt het oostelijke deel van de binnenstad afgesloten van de wateraanvoer uit de Schie. Dit voorkomt dat de grachten aan bijvoorbeeld het Rietveld en de Vlamingstraat overstromen, zoals vroeger regelmatig gebeurde.
Voor meer informatie over deze klepstuwen nemen we contact op met het Hoogheemraadschap van Delfland. Woordvoerder Anja van Rijn vertelt ons dat het systeem rond 2010 in gebruik is genomen. Als er hoogwater dreigt, worden de Delftse grachten op acht plekken afgesloten. Aan de Kantoorgracht, het Oosteinde, het Achterom, de Oude Langedijk, de Voldersgracht en de Geerweg zit een klepstuw. Aan het begin van het Rietveld en de Vlamingstraat zit een ander soort afsluiting met een schuif.
Lees verder na de foto >
Bij de Duyvelsgatbrug op de hoek van het Oostplantsoen en de Kantoorgracht zit een gemaal, dat water vanuit de binnenstad richting de Schie pompt. Dit gemaal kan het waterniveau in de oostelijke binnenstad zo’n twintig centimeter verlagen. Zo ontstaat er een tijdelijke polder. Het Hoogheemraadschap sluit de grachten af en zet het gemaal aan als er meer dan veertig millimeter regen is voorspeld. Als het water in de stad voor de bui al hoger staat dan in de Schie, blijft de klepstuw aan het Achterom tijdelijk open zodat het water daar kan wegstromen.
Sinds de ingebruikname van het systeem, zijn de Delftse grachten enkele tientallen keren afgesloten. Als de klepstuw omhoog staat, gaat het stoplicht op rood. Zo weten boten dat ze er niet door kunnen. Hoelang de stuwen dichtzitten verschilt per keer. Als een voorspelde zware bui toch niet valt, zet het Hoogheemraadschap de stuwen zo snel mogelijk weer open. Het afsluiten van de grachten gaat trouwens niet altijd goed. In augustus 2022 stroomden een aantal grachten toch weer over, toen een keiharde regenbui precies op de binnenstad viel.
Wij zochten al van alles uit, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Is jouw iets opgevallen of is er iets over Delft dat je altijd al hebt willen weten? Stuur ons je vragen via dit formulier of door te mailen naar [email protected]. Wie weet staat jouw mysterie straks op indebuurt Delft.
Aangeboden door Delft Marketing
In onze gids
Populaire rubrieken