Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doen die wit met blauwe klinkers in de binnenstad?

Door Iris Olsthoorn 7 september 2019

Ze liggen alleen of in kleine groepjes tussen de stenen van de binnenstad: witte klinkers met blauwe teksten. Heb je je ook wel eens afgevraagd waar die stenen voor dienen?

De klinkers zijn ontworpen door kunstenares Christina Linaris Coridou en waren onderdeel van een keramiekfestival in 2011. Tijdens het festival wezen de opvallende straatstenen de weg naar de verschillende locaties. Ondertussen liggen de straatstenen er dus al weer acht jaar in.

Aarde

Op de klinkers zie je in allerlei talen het woord ‘aarde’ staan. Dit verwijst natuurlijk naar aardewerk en naar de naam van het festival ‘Brandpunt Terra’. De stenen zijn gebakken in de Porceleyne Fles en dus echt Delfts te noemen.

De klinkers zijn blijven liggen omdat ze leuk zijn, ze geven geen bepaalde route meer aan. Maar toch handig dat je nu weet waar je overheen loopt! Er is voor de liefhebber wel een keramiekroute door Delft, die voert je langs allerlei openbare kunstwerken met een Delftsblauw tintje.

klinkers-keramiek-delft-4

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom loopt er een varken middenin de stad? En wat doen al die blauwe voorbanden in Delft? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Lees ook

Delftse mysteries: Hoe komt onze stad eigenlijk aan de naam Delft?

Sommige dingen ben je zó gewend, dat je je nooit afvraagt waarom iets zo is. Zoals bij de naam van o...

Delftse mysteries: Waarom hangt er een gevelsteen met ‘De Preekstoel’ boven Café Luna?

Als je een keer cocktails hebt gedronken bij Café Luna, dan heb je ongetwijfeld de gouden versiering...

Delftse mysteries: Wat betekent de straatnaam ‘Asvest’?

In Delft kom je een heleboel straatnamen tegen waarvan je wel kan gokken wat ze betekenen of waar ze...

adv.