Delftse mysteries: wie is Kobus van café Kobus Kuch?

Aangeboden door Kobus Kuch 20 februari 2019

Net als zo’n beetje elke Delftenaar ga je waarschijnlijk regelmatig naar Kobus Kuch. Maar hoe makkelijk de naam van het café ook over je tong rolt, wie was die Kobus eigenlijk? We zoeken het uit.

Voor het antwoord op dit mysterie gaat we te rade bij Jasja, één van de eigenaren van Kobus Kuch. Zij vertelt: “Kobus Kuch is in de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen door een cabaretier als grappig stripfiguur. Zo hield hij een beetje luchtigheid aan het front. Er werden stripjes, kaarten en liedjes over Kobus gemaakt.” Hoe dat klonk? Luister hier maar eens de hit ‘Ik ben Kobus Kuch uit Burgerbrug’.

Zo komt het café aan zijn naam

Hoe het kan dat een Delfts café is vernoemd naar een stripfiguur uit Burgerbrug, weet Jasja ook. “Oprichter Joost Verhoeff had van zijn moeder de bijnaam Kobus Kuch gekregen omdat hij zo’n grappenmaker was. Dat vond hij wel een leuke naam voor zijn nieuwe café.” Intussen weet bijna niemand meer wie Kobus Kuch was, behalve oudere mensen. “Ze beginnen soms zelfs spontaan de liedjes van Kobus te zingen als ze binnenkomen. We hebben nog wel kaartjes en rijmpjes van Kobus Kuch in het café ophangen die aan zijn bestaan herinneren.”

Je spreekt Kobus Kuch al jaren verkeerd uit

De kans is trouwens vrij groot dat jij Kobus Kuch verkeerd uitspreekt. “Officieel heten we Kobus Kuch, als in Burgerbrug en hazenrug. Maar de Delftenaren hebben er Kobus Koeg van gemaakt”, lacht Jasja. Hoe dat komt? “We staan bekend om de Zwitserse appeltaarten en daarom zijn mensen ons Kobus Koeg gaan noemen, van het Duitse woord voor taart. Het is dus een Geuzennaam die we hebben gekregen van Delftenaren.”

Meer weten over café Kobus Kuch? Lees dan deze artikelen:

tanja-van-kobus-en-saartje (1)

5 dingen die je nog niet wist over de taarten van Kobus Kuch

Als echte Delftenaar heb je minimaal één keer in je leven een stuk taart gegeten van Kobus Kuch (noo...
jasja-coriene-kobus-kuch-delft

Jasja van Kobus Kuch: ‘Eigenlijk zijn de gasten hier de baas’

Wanneer je binnenstapt bij Kobus Kuch, heb je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Toch is er i...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kobus Kuch. Meer over Kobus Kuch ontdekken?

Kobus Kuch cafés

Nu open09:30 - 01:00

Beestenmarkt 1, Delft

Bekijk meer:cafés

adv.