Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter het meest nutteloze bruggetje van Delft?

Door Redactie indebuurt 9 november 2019

Tussen de Pynepoort en de Bastiaanpoort in ligt een gracht. Over die gracht liggen twéé bruggen. Eentje sluit aan beide kanten aan op de weg. De ander ligt een paar meter verderop en komt eigenlijk precies nergens op uit. Wat is het verhaal achter dit bruggetje?

meest-nutteloze-bruggetje-6Het grappige is namelijk dat als je goed kijkt, het bruggetje echt nergens op slaat. Langs het voormalige V&D-pand loopt een straat (Bastiaanpoort) die uitkomt op de brede brug waar auto’s, fietsen en voetgangers overheen kunnen. Je steekt dan de Gasthuislaan over. Wie neemt het bruggetje ernaast als je er verder voor moet lopen én traptreden voor moet lopen?

Sint-Ursulaklooster

We vroegen hulp bij de historische vereniging Delfia Batavorum om meer te weten te komen over het bruggetje. Peter Jonquière wijst ons er op dat het hier om de St. Ursulabrug gaat. Op WikiDelft is te lezen: “De brug – die nu van niks naar nergens gaat – is genoemd naar het Sint-Ursulaklooster, dat van 1454 tot 1573 in de nabijheid lag (noordzijde Gasthuislaan). De trapjesbrug met stenen boog is in 1932 vernieuwd en in de vroege jaren zeventig bij de totale vernieuwing van het gebied blijven liggen.” De bronnen van WikiDelft zijn de boeken ‘Delftse bruggen’ en ‘Delft over bruggen’.

Geen rekening gehouden met het bruggetje

De oorsprong van de brug lijkt dus wel aardig wat eeuwen terug te gaan. Volgens Peter Jonquière is de St. Ursularug geen (rijks)monument, maar wel een historisch element. Hij vindt het jammer dat bij de ontwikkeling van het gebied ‘In de Veste’ in de jaren ’70 op geen enkele wijze rekening is gehouden met de aanwezigheid van het historische bruggetje.

“Voor het gebouw Rozemarijn, dat natuurlijk van veel recenter datum is, is daar ook niks mee gedaan en is dat nu te laat. Bij de nieuwe plannen voor de V&D-locatie zou dat natuurlijk heel goed wel weer kunnen.”

Dus, om nog even antwoord te geven op de vraag hoe nutteloos ‘het meest nutteloze bruggetje van Delft’ echt is: best wel nutteloos voor het huidige verkeer. Maar de historische waarde is er zeker. En, ook belangrijk, in de zomer is het een leuke lunchplek!
meest-nutteloze-bruggetje-7

Lees ook

Delftse mysteries: wie zorgt ervoor dat de bruggen in Delft open en dicht gaan?

Bruggen: we hebben er nogal wat van in Delft. Zeker in de zomer gaan de grootste exemplaren héél vaa...
boterbrug bruggen

Deze 5 dingen wist je nog niet over de bruggen van Delft

Je fietst ongetwijfeld iedere week wel een keer over één van de talloze bruggetjes die Delft rijk is...

Meer over

Mysteries

adv.