Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Hoe komt de Graswinckelstraat aan zijn naam?

Door Rosa Smit 15 augustus 2020

Meestal loop of fiets je door Delft zonder na te denken over alle straatnamen. Toch zitten er vaak bijzondere geschiedenissen en verhalen achter een naam. Zoals bij de Graswinckelstraat. We gaan er gelijk maar even vanuit dat er geen winkel was waar ze daadwerkelijk gras verkochten, waar dat bij namen als de Paardenmarkt of Beestenmarkt wel het geval is. Maar er ontvouwt zich wel een ander mooi verhaal. We duiken voor je de geschiedenis in. 

De Graswinckelstraat heeft deze naam gekregen om een bijzonder lieve man uit de 16e eeuw eer aan te doen. Het gaat om Jacob Janszoon Graswinckel en hij stond bekend als de Delftse wonderdokter. Zijn bijnaam was Boot, omdat zijn vader eigenaar was van brouwerij De Boot (op de Oude Delft 105). Vanuit een goed hart zou hij vele Delftenaren hebben geholpen om weer beter te worden. Vooral voor arme mensen zette hij zich in.

Heftig ongeluk

Volgens de geschiedenis heeft Jacob in zijn tienerjaren een ongeluk gehad, waarna hij een heel nieuw mens werd. Hij was met vrienden aan het varen toen ze omsloegen. Alle vrienden konden naar de kant zwemmen, maar Jacob kwam vast te zitten onder de boot (puur toeval met zijn bijnaam). Nadat niemand het meer had verwacht, kwam hij weer boven water en ontsnapte op het nippertje aan de dood. Het schijnt dat hij toen tot een bekering kwam en vanaf dat moment een heel sober en godsdienstig leven begon te leiden. Hij werd kluizenaar en deed veel zelfstudie naar geneeskunde en kruiden. ‘S avonds ging hij naar buiten en liep rond om alle armen te verzorgen. In de jaren die volgde heeft hij heel veel Delftenaren geholpen bij hun ziekte.

Eén stoel

Zijn tuin aan de Oude Delft was heel groot en stond vol met kruiden. Uit liefdadigheid bestempelde hij zijn huis als Apotheek der armen. Hij zou verder maar één stoel in zijn huis hebben gehad, waar hij in de zomer en in de winter op sliep. Dat verdient inderdaad een straatnaam!

Overigens was hij ondanks zijn grote hart een levenslange vrijgezel. Er is wel ooit een roman over hem geschreven in 1870 door mevrouw Borsboom-Toussaint, genaamd De Delftchse wonderdokter. Ook ligt hij begraven in de Oude Kerk. Op zijn grafsteen staat: Was tot een wonder den armen rijc, hem selven arm.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? We zochten eerder al uit wat er nu in de Oostpoort gebeurt en waar de woontoren blijft die al jaren wordt verwacht aan de Tanthofdreef,  maar we zijn altijd weer op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter deze bijzondere paaltjes in de binnenstad?

Een tijdje geleden stuurde lezer Bas ons een prangende kwestie. Hij vroeg zich al bijna een decenniu...

Delftse Mysteries: Waarom ligt het Foreestplein opeens vol met gekleurde stippen?

Het is een vrolijke bedoeling op het Foreestplein in Delft. Sinds een paar weken ligt het plein vol ...

Delftse mysteries: Waar blijft de langverwachte woontoren aan de Tanthofdreef?

Woonproject 'The Leo' aan de Tanthofdreef lijkt een soort spookproject te zijn geworden. Vorig jaar ...

adv.