Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doet die toren met koepel daar aan de Kanaalweg?

Door Rosa Smit 25 april 2020

Als roeier of fietser is het je misschien al wel eens opgevallen: aan de kanaalweg staat een prachtig oud, symmetrisch gebouw, met in het midden een toren en daarop een lichtgroene koepel. Is daar een werkplek van iemand, misschien een archief, of gebeurt er iets anders? Wij zochten het voor je uit. 

Het antwoord is best romantisch: De koepel is een sterrenwacht. Als je goed kijkt zie je een soort overlappend stuk in het midden van het gietijzeren ronde ding. Deze kan omhoog, zodat je naar de hemel kan kijken. Vanaf 1894 werd deze gebruikt door de Afdeling der Geodesie, Landmeten en Waterpassen van de Polytechnische School (zo heette de TU toen). Deze opleiding hield zich bezig met de vorm van en afmetingen op de aarde waar de aarde en wat er daarom heen gebeurt. De opleiding bestaat niet meer en sinds 2005 zit DUWO in het gebouw.

De inrichting van koepel is met de nieuwe bewoners van het pand gelukkig niet veranderd. Maar helaas kun je niet zomaar het observatorium toe om naar de sterren te kijken. In deze en komende dagen van meteorietenregens zou dat natuurlijk helemaal geweldig zijn. De inrichting van het torentje mag dan onveranderd zijn, deze wordt al jaren niet meer gebruikt om in naar de sterren te kijken. Het is een soort monument geworden. Overigens kon je er vroeger ook niet zomaar gebruik van maken. Het was nooit een officiële sterrenwacht (in Leiden heb je die wel). Hier in Delft werden alleen astronomische waarnemingen gedaan die de studenten informatie gaven voor hun studies over de aarde.

Toen GPS nog niet bestond

Je kunt de koepel nog wel bezoeken tijdens de Monumentendag. Je kunt dan verschillende instrumenten bekijken die liggen opgeslagen, zoals bijvoorbeeld de oude (en inmiddels gerestaureerde) telescoop. Daarnaast zijn er nog ongeveer 500 andere soorten instrumenten te zien die min of meer antiek zijn. Dit zijn bijvoorbeeld landmeetinstrumenten, kleine sterrenkijkers en waterpasinstrumenten die nog heel belangrijk waren in een tijd waarin GPS nog toekomstmuziek was. Voor vele van ons niet meer voor te stellen!

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Zo zochten wij bijvoorbeeld eerder al uit of er een Franse koning ligt begraven in het Kalverbos en waarom er zwarte koffers rondom het station liggen verspreid. Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

 

Delftse mysteries: Ligt er echt een Franse koning begraven in het Kalverbos?

Tussen de bosjes in het Kalverbos ligt een opvallend graf uit 1845 tussen hoge hekken met de naam: C...

Delftse mysteries: Waarom heeft de Maria van Jessekerk twee verschillende torens?

Delftse Mysteries: Waarom heeft het pand aan de Vlamingstraat een toren?

adv.