Delftse mysteries: Wat zit er in het pand met ‘De Verborgen Schat’ op de Verwersdijk?
Dolend door de binnenstad kom je soms op wonderlijke plekken, waar niemand weet van heeft. Verwersdijk 154b is zo’n plek....
Misschien ben je er wel ‘ns langs gefietst en kreeg je zin om er een biertje te drinken: het kroegje op de hoek van het Noordeinde en de Kolk. Maar helaas is dit cafeetje niet openbaar. Jammer, want het ziet er uit als een gezellige bruine kroeg. En waarom die mozaïek met hamer en sikkel (of is het een schep?) naast de voordeur? Was het een communistisch bolwerk? We zochten het uit.
Tijdens onze zoektocht werd meteen duidelijk dat het café een onlosmakelijk onderdeel is van het fraaie gebouw op de hoek Noordeinde-Kolk. Het is sinds 1966 een studentenhuis van het Corps (DSC), en daar zit een bijzonder verhaal achter dat terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog.
In de studentenkeuken ontrafelt Willem Wijnen, 6e jaars bouwkunde, het mysterie: “Het café was sinds 1931 van Jan Garos. Op woensdagen kwamen er altijd mijnbouwstudenten een biertje halen. De vrouw van de kastelein, Fiep, kookte dan maaltijden voor hen. In de Tweede Wereldoorlog werd de band tussen dit echtpaar en de studenten sterker. Dat kwam omdat de Duitsers alle sociëteiten hadden gesloten. In de kelder van het café kwam een verzetsgroep bijeen, de Mekel-groep. De groep was vernoemd naar de leider, hoogleraar mijnbouwkunde J.A.A. Mekel. De kelder was een handige ruimte, omdat er drie uitgangen waren naar publieke plekken: eentje naar het café zelf, een naar de Lutherse Kerk ernaast en de derde naar de openbare weg waar je via een rooster in het wegdek kon ontsnappen. Het echtpaar Garos hield hun mond over deze geheime bijeenkomsten.”
“Helaas werd deze verzetsgroep in 1941 verraden”, gaat Willem verder, “en werden alle studenten en Mekel gearresteerd. De professor werd een jaar later in Sachsenhausen (Duitsland) geëxecuteerd. Het echtpaar bleef gastvrij de studenten ontvangen en slaagden erin om hen zelfs in de hongerwinter smakelijke maaltijden voor te zetten. Afijn, na de oorlog werd Jan Garos benoemd tot Gouden-Erelid van de Mijnbouwkundige Vereniging (MV). Toen Jan in 1964 overleed was de wens van zijn vrouw en zoon om het huis met café te verkopen aan de MV of het Corps. Er is toen om gedobbeld wie het mocht kopen. Echt waar. Tenminste, dat is wat mij is verteld.”
Willem lacht breeduit en neemt ons mee naar het halletje naast de keuken en wijst op de vloer: ”Kijk, daar zit een dobbelsteen in het beton. Die is bewaard. De uitkomst was dat het Corps het pand mocht kopen, maar dat de mijnbouwers op woensdagen het café mochten blijven gebruiken. En zo is het nog steeds. Alleen wordt het vanwege corona nu even niet door hen gebruikt.”
De Mijnbouwkundige Vereniging, opgericht in 1892, telt ruim 1.500 student- en afgestudeerde leden. Café ‘Het Noorden‘ is sinds 1966 het sociëteitscafé van de Mijnbouwkundige Vereeniging, de studievereniging van de opleiding Technische Aardwetenschappen. In het café hangt een buste van kroegbaas Jan Garos en zijn nog allerlei parafernalia te vinden die verwijzen naar de verzetsperiode. En die hamer en sikkel bij de voordeur? Dat zijn dus een hamer en schep, én het logo van de Mijnbouwkundige Vereniging.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken