Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter deze bijzondere paaltjes in de binnenstad?

Door Iris Olsthoorn 8 augustus 2020

Een tijdje geleden stuurde lezer Bas ons een prangende kwestie. Hij vroeg zich al bijna een decennium af waar de bijzondere plaatjes op de Ezelsveldlaan, Oude Delft en Molenstraat voor diende. Wij wisten het ook niet meteen, maar daarom is er onze rubriek Delftse mysteries! We gingen op onderzoek uit. 

Door Rosa Smit en Iris Olsthoorn

De paaltjes waar Bas over schrijft, lijken een beetje op een langgerekte en abstracte mannetjes. Ze zijn allemaal hetzelfde, maar hebben soms verschillende kleuren. Bas heeft er drie gespot: één vlak achter de Jumbo Bastiaansplein, eentje bij Café de Tango en eentje pal voor een deur in de Molenstraat. We checken de Delftse kunstwacht, maar daar is niets over de kunstzinnige paaltjes te vinden. Gelukkig weten andere lezers ons te wijzen op het kunstproject Aquarius van Erik de Jong. Bingo!

Aquarius

Al in 2005 werd Delft verrijkt met de paaltjes. De plekken waar ze staan kijken op het eerste gezicht misschien willekeurig, maar er is zeker een verband. “Ik was ooit in Frankrijk en zag in de nacht de prachtige sterrenhemel”, begint Erik. “Ik vond het zo mooi, maar wist dat wij in de randstad te veel lichtvervuiling hebben om dit ook te kunnen ervaren. Ik bedacht een sterrenbeeld uit te beelden via marmeren kunststukken op de grond.” Als je vanaf boven kijkt en de paaltjes met elkaar verbindt, is het sterrenbeeld Waterman te zien. “Dat is het enige teken van ons dat overeenkomt met een teken uit de tijd van de Egyptenaren. Dat vond ik zo cool! Dat moest het worden.”

De beelden zijn de afgelopen jaren al meerdere keren gejat of vernield. Erik: ”Er zijn wat sterren gedoofd, ja. Zo zie ik het. Kunst is vergankelijk en dit hoort erbij.” Er zijn uiteindelijk 17 beelden verspreid over de stad, daarvan staan er nog 10, onder anderen nog in de Doelenstraat, op de Boterbrug en bij Uit de Kunst. ”Sommige hebben alleen geen hoofd meer”, zegt Erik lachend.

Aanvulling 11/8: op deze website van Peter van der Krogt zie je precies welke paaltjes er nog zijn in Delft, en waar ze te vinden zijn (of waren). 

Paaltje voor de deur

Het meest bekende paaltje is misschien wel het paaltje in de Molenstraat. Die staat namelijk pál voor een voordeur. Hoe komen deze mensen in hemelsnaam hun deur nog in of uit? “Hij staat niet in de weg”, weet bewoner Jan ons te vertellen. “Ons huis bestaat oorspronkelijk uit twee huizen, jaren geleden zijn die twee huizen samengevoegd. Daarom hebben we twee voordeuren. De deur waar het paaltje voor staat, gebruiken we dus niet. De kunstenaar heeft ons destijds toestemming gevraagd voor het plaatsen van het paaltje en wij vonden dat wel een mooie gelegenheid. Er zijn héél veel toeristen die er een foto van maken.” Wij snappen wel waarom, het ziet er best bizar uit.

Er was ook een gigantische fontein

Sommige Delftenaren zullen zich nog wel goed herinneren dat het project niet alleen bestond uit paaltjes. Er was namelijk ook ooit een grote fontein in dezelfde stijl te vinden, middenin de gracht op de Molslaan. Het beeld was zo’n drieënhalve meter hoog en er kwam bovenin (natuurlijk) water uit. ”In 2012 was het wel klaar met die fontein. Hij was vaak beschadigd en ik had geen geld om dat steeds opnieuw te repareren. Daarbij moest ik élke zaterdagochtend om 10:00 de stekker uit de sloot vissen en hem in een stopcontact doen zodat ie aan zou gaan… Op een gegeven moment was ik daar ook wel klaar mee!”

”Mensen vonden het overigens wel jammer van die fontein. Ze vonden het heerlijk om erbij te zitten, het maakte een soort circel van water om het beeld heen en dat veroorzaakte een bijna meditatief geluid. Ze zaten soms gewoon op me te wachten op zaterdagochtend!” Het grote beeld van de fontein staat nu in het atelier van Erik. Hij is inmiddels allang weer bezig met nieuwe beelden om Delft mee te verrijken.

Delftse mysteries: Waar blijft de langverwachte woontoren aan de Tanthofdreef?

Woonproject 'The Leo' aan de Tanthofdreef lijkt een soort spookproject te zijn geworden. Vorig jaar ...

Delftse Mysteries: Waarom ligt het Foreestplein opeens vol met gekleurde stippen?

Het is een vrolijke bedoeling op het Foreestplein in Delft. Sinds een paar weken ligt het plein vol ...

Delftse Mysteries: Wat doen die paaltjes in het water van de Binnen -en Buitenwatersloot?

Je ziet wel vaker gekke dingen uit het water van de Delftse grachten steken. Een oude fiets, een win...

adv.