Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat gebeurt er met het beton van de Sebastiaansbrug?

Door Iris Olsthoorn 6 april 2019

De Sebastiaansbrug is vanaf 14 februari afgesloten en vervolgens binnen mum van tijd gesloopt. Dat levert een heleboel toffe foto’s op, maar ook enorm veel beton, gruis en ander sloopafval. Wat gebeurt daar eigenlijk mee? We zochten het uit. 

In anderhalve maand is zo’n beetje de hele brug weggesloopt. De grote betonnen delen werden weg gehapt door machines met een soort superkaak en het brugdek werd eraf gelast. Dat leverde een héleboel puin op. Waar laat je dat allemaal? Nou, deels in de nieuwe brug, weet de gemeente ons te vertellen: “Het beton dat vrijkomt wordt gebroken en weer hergebruikt. Ook het asfalt en het staal van de beweegbare klep worden weer opnieuw als bouwstof gebruikt voor de nieuwe brug.”

Niet alles wordt verwijderd

Mocht je erg gehecht zijn aan de oude brug: er staan nog wat oude stukjes van op zijn plekje. Wie goed tussen het puin door kijkt, ziet toch nog een paar onderdelen staan. “Niet alles is gesloopt”, weet de gemeente ons te vertellen. “De huidige basculekelder (de plek waarin de machines om de brug te bedienen staan, red.) en de pijler worden opgenomen in de nieuwe brugconstructie.”

Kortom: je vindt straks zowel gesloopte delen als oude onderdelen terug in de brug. Knap staaltje hergebruik, vinden wij!

Meer over de Sebastiaansbrug

11 x indrukwekkende foto’s van de sloop van de Sebastiaansbrug

Zo'n anderhalve maand geleden reed je er misschien nog wel dagelijks overheen, maar ondertussen is e...

Het wegdek van de Sebastiaansbrug is er nu echt af: zo zag dat eruit [VIDEO]

De sloop van de Sebastiaansbrug gaat razendsnel; binnen een paar dagen lagen de zijkanten van de bru...
Sebastiaansbrug ontwerp

Filmpje! Zo gaat de nieuwe Sebastiaansbrug eruit zien

In januari wordt het lang, lang omrijden voor iedereen die normaal de Sebastiaansbrug gebruikt. Dan ...

adv.