Delftse mysteries: wat gebeurt er in dat gekke houten gebouw vlakbij de A13?

Aangeboden door KNNV Delfland 9 juni 2019

Het is je misschien wel eens opgevallen: als je over de A13 rijdt richting Rotterdam, zie je van een afstandje een hoog houten gebouw. Het staat eenzaam, midden in een weiland. Wat doet het daar? We zochten het uit.

Als we navraag doen, blijkt dat de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging het gebouw beheert. Geert van Poelgeest is voorzitter van de club en hij weet meer over dit mysterieuze gebouw. “Het gebouw heet het Melarium en is een kunstwerk. Het wordt gebruikt als centrum voor natuur, bijen en kunst. KNNV organiseert hier cursussen en andere activiteiten, imkers hebben er een aantal bijenkasten staan. Daarom heeft het gebouw luiken aan de buitenkant: daar zitten de bijenkasten.”

melarium
In het Melarium tijdens één van de activiteiten van de KNNV

Zelfvoorzienend

Het gebouw zelf symboliseert een bij. “Je ziet de kop, borststuk en achterlijf van het insect terug. Het is je misschien ook opgevallen dat het heel veel kleine raampjes heeft. Die symboliseren de facetogen van de bij.” Wat ook bijzonder is, is dat het Melarium helemaal zelfvoorzienend is. “Energie wordt opgewekt door zonnepanelen en er is een kachel waar hout uit het bos wordt verstookt. Het toilet wordt doorgespoeld met regenwater: drinkwater voeren we aan met jerrycans.”

Kom kijken

Wil je het Melarium komen bekijken? Dat kan! “Het dakterras is bij daglicht altijd open voor bezoekers. Het uitzicht over het Ackerdijkse Bos is prachtig vanaf daar. Vanuit de Rotterdamseweg zijn er verschillende wandel- en fietspaden die naar het gebouw leiden. Als je het Melarium van binnen wilt bekijken, kun je bijvoorbeeld op 29 juni komen kijken bij de imkers. Je kunt ook naar één van de cursussen of excursies van de KNNV gaan. Dan leer je meteen iets over de natuur! Bekijk hier alle activiteiten.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door KNNV Delfland. Meer over KNNV Delfland ontdekken?

KNNV Delfland vrijetijd en uitgaan

Postbus 133, Delft

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

adv.