Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doet dat zwarte figuur in het trottoir bij de Phoenixstraat?

Door Rosa Smit 4 april 2020

Sinds de bouw van de nieuwe spoorzone ligt de Phoenixstraat er netjes bij (al vragen veel mensen zich wel af welk stuk pad voor wie is bedoeld). Toch is er op de boulevard ter hoogte van het gebouw van het Hoogheemraadschap iets geks te zien: Een donker, bakstenen figuur dat verwerkt is in de grond. Waarom ligt dit hier, en wat betekent het? Wij zochten het voor je uit.

Als je er snel voorbij fietst, denk je misschien dat er een foutje in de volgorde van de straatstenen zit. Van veraf zou het zelfs nog een olievlek kunnen zijn. Als je dichterbij komt zie je pas dat er wel degelijk een gedachte achter zit. Een aantal Delftenaren dacht al er al een bepaalde kaart in te zien en dit blijkt het dan ook te zijn: het is de kaart van Delft!

Bijzondere plek

Stedenbouwkundige Arjaan Hoogenboom vertelt dat de afbeelding een idee was van de Spaanse architect Busquets, die ook de rest van de spoorzone heeft ontworpen. ”Busquets wilde de grote ruimte die voor de voetgangers vrijkwam aantrekkelijker maken door verschillende dingen toe te voegen in ‘het landschap.’ De natuurstenen en groene stroken zijn daar voorbeelden van, en dus ook deze kaart.”

Stadsgids en schrijver Dick Stammes voegt daar nog aan toe dat het opvallend is dat de illustratie precies op de grens ligt van de oude historische stadsmuur en stadswallen, tussen twee stadspoorten in. Of Busquets hiervan wist, of dat dit toeval is, durft Dick niet te zeggen.

Verkeerd om

Breek trouwens niet je hoofd over hoe Delft dan precies wordt uitgebeeld. Het gaat namelijk niet om de kaart van onze hele stad, maar slechts om de historische binnenstad. Voor je gevoel ligt hij ook een beetje gek, want aan de kant van het station -linksonder op de foto- is nu het Bagijnhof, dus het noorden van Delft afgebeeld. En aan de kant van Delft-Noord wordt dan dus het Bastiaansplein en de Westvest afgebeeld. In ieder geval zorgt het ervoor dat we weer even stilstaan bij de topografie van ons mooie stadje!

Delftse mysteries: Phoenixstraat, spreek je dat nou uit als Feuniks of Foeniks?

De Phoenixstraat is al heel lang een belangrijke en bekende straat in Delft. In 1877 kreeg hij zijn ...

Delftse mysteries: Wat doet dat gigantisch grote standbeeld op de Phoenixstraat?

Sinds woensdagmiddag staat er op de Phoenixstraat ter hoogte van het Agathaplein een enorm, vreemd u...

Wil je zien! De keramieken kaart van Delft is af

Waarschijnlijk krijg je door het vele binnen zitten niet alles mee van hoe Delft er uitziet en wat e...

adv.