Delftse mysteries: Wat doet dat gave blauwe blok vlakbij de Kanaalweg?

Door Iris Olsthoorn 25 augustus 2018

Als je in het donker wel eens over de Kanaalweg fietst, heb je dit ding vast en zeker wel eens door de gebouwen zien schijnen. Op de prof. Schemerhornstraat staat een enorm blok dat ’s nachts blauw licht geeft. Wat is het en wat doet het daar? We zochten het uit.

Je hoeft natuurlijk geen Einstein te zijn om te weten dat het hier om een kunstwerk gaat. Toch worden we niet veel wijzer van het bordje dat erbij staat: ‘Dit kunstwerk doet herinneren aan de oprichters van de Neutrale Coörporatieve Bouwvereniging ‘Hof van Delft”.  Huh? Maar waarom staat het kunstwerk dan in Wippolder in plaats van in Hof van Delft?

Tekst loopt verder onder de foto

Hof van Delft werd DUWO

Dat zit dus zo: de Neutrale Coörporatieve Bouwvereniging ‘Hof van Delft’ werd in 1916 opgericht door vier mannen. Zij zetten zich in om de verkrotting van de Delftse binnenstad te voorkomen. Vele jaren later (in 1995) fuseert Hof van Delft met Stichting Delftse Studentenhuisvesting en samen gaan ze verder onder de naam DUWO. En waar staat het kunstwerk? Juist, voor de deur van het hoofdkantoor van de huisvester.

Het kunstwerk is in 2017 ter ere van het honderd-jarig bestaan van (de voorloper van) DUWO geplaatst. Het is gemaakt in neoclassicisitsche stijl, naar de tijd waar de heren op het bordje leefden. En waarom het object licht geeft? ‘Om inspiratie te blijven geven aan het waarmaken van de fijn-wonen-voor-iedereen droom van deze vier voorvechters’, lezen we op de site van huurdersvereniging Vulcanus.  Enfin, mysterie opgelost!

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Vorige keer losten we dit mysterie op

Fairtrade Gemeente

Delftse mysteries: waarom is Delft een ‘Fairtrade Gemeente’?

Als je over de Oostpoortweg Delft binnenrijdt, zie je boven het plaatsnaambordje een bord: 'Fairtrad...

 

Meer over

Mysteries

adv.