Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doet dat blauwe blok vlakbij de Kanaalweg?

Door Iris Olsthoorn 17 september 2020

Als je in het donker wel eens over de Kanaalweg fietst, heb je dit ding vast en zeker wel eens door de gebouwen zien schijnen. Op de prof. Schemerhornstraat staat een enorm blok dat ’s nachts blauw licht geeft. Wat is het en wat doet het daar? We zochten het uit.

Je hoeft natuurlijk geen Einstein te zijn om te weten dat het hier om een kunstwerk gaat. Toch worden we niet veel wijzer van het bordje dat erbij staat: ‘Dit kunstwerk doet herinneren aan de oprichters van de Neutrale Coörporatieve Bouwvereniging ‘Hof van Delft”.  Huh? Maar waarom staat het kunstwerk dan in Wippolder in plaats van in Hof van Delft?

Tekst loopt verder onder de foto

Hof van Delft werd DUWO

Dat zit dus zo: de Neutrale Coörporatieve Bouwvereniging ‘Hof van Delft’ werd in 1916 opgericht door vier mannen. Zij zetten zich in om de verkrotting van de Delftse binnenstad te voorkomen. Vele jaren later (in 1995) fuseert Hof van Delft met Stichting Delftse Studentenhuisvesting en samen gaan ze verder onder de naam DUWO. En waar staat het kunstwerk? Juist, voor de deur van het hoofdkantoor van de huisvester.

Het kunstwerk is in 2017 ter ere van het honderd-jarig bestaan van (de voorloper van) DUWO geplaatst. Het is gemaakt in neoclassicisitsche stijl, naar de tijd waar de heren op het bordje leefden. En waarom het object licht geeft? ‘Om inspiratie te blijven geven aan het waarmaken van de fijn-wonen-voor-iedereen droom van deze vier voorvechters’, lezen we op de site van huurdersvereniging Vulcanus.  Enfin, mysterie opgelost!

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Dit verhaal verscheen eerder op indebuurt, in september 2019. 

Lees ook

Delftse mysteries: Wat doet die toren met koepel daar aan de Kanaalweg?

Als roeier of fietser is het je misschien al wel eens opgevallen: aan de kanaalweg staat een prachti...

Delftse mysteries: waarom lijken deze gebouwen op de Westvest zo erg op elkaar?

Op de Westvest staat een prachtig, imposant gebouw wat veel mensen kennen als het oude gebouw van de...
sebastiaansbrug delft

Delftse mysteries: Waarom is de Sebastiaansbrug zo ‘onlogisch’ aangelegd?

Momenteel kun je natuurlijk niet over de Sebastiaansbrug heen. Maar normaal kun je maar beter je han...

Meer over

Mysteries

adv.