Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doet dat blauwe pad midden op de campus?

Door Iris Olsthoorn 30 oktober 2018

Op de campus van de TU vind je sinds kort een fel blauw stenen pad. Het ligt ter hoogte van faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen en faculteit 3mE. Maar wat doet dat paadje daar? Is het een Delftse parodie op ‘the yellow brick road’? Of zorgt het ervoor dat studenten niet verdwalen? We zochten het uit. 

Dit blauwe pad ziet er niet alleen leuk uit, het heeft – hoe kan het ook anders – een wetenschappelijk functie. Professor Ramon Hanssen bedacht het pad om een geodetische lijn aan te geven. We horen je denken: een wát? Een geodetische lijn is een lijn die een breedte- of lengtegraad aangeeft, zoals de evenaar, de twee keerkringen en de poolcirkel. En mocht er nou net óók zo’n lijn dwars over de TU lopen: de 52ste breedtegraad.

Klopt eigenlijk al niet meer

Professor Hanssen weet alles van geodesie (aardwetenschap, dus) en vond het een gaaf idee om de lijn zichtbaar te maken. Leuk detail: de lijn klopt eigenlijk al niet meer. Ons continent beweegt namelijk heel zachtjes richting het noordoosten. Per jaar verschuiven we – zonder dat er er erg in hebben –  16 millimeter op de aardbol. De witte streep die middenin het blauwe pad ligt, is de 52ste breedtegraad gemeten op 1 januari 2018.

Bron: TU Delta, Connie van Uffelen. 

Meer over

Mysteries

adv.