Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doen die zwarte koffers rond de fietsenstalling van het station?

Door Rosa Smit 11 april 2020

Normaal gesproken wordt bij de vondst van een verdacht pakketje een heel gebied afgezet. Maar nu liggen er al een tijdje tientallen zwarte koffertjes rond het station, met als meest in het oog springende tekst: ‘Niet aanraken!’ Wat doen ze daar? We zochten het voor je uit.

De dozen liggen een beetje weggemoffeld langs prullenbakken en in hoekjes, hierdoor neem je niet zomaar de tijd om eens goed te kijken wat er precies op staat. Maar uit de verdere tekst op verpakking blijkt dat het hier gaat om bestrijding van ongedierte. Mark de Vries is van het bedrijf B2Blue Pest Control dat voor de gemeente Delft alle nodige maatregelen neemt voor een plaagdiervrije stad. Hij vertelt dat zij zo’n 30 dozen hebben verspreid langs het station.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Geen last

Het betekent niet dat we daadwerkelijk last hebben van ratten of ander ongedierte. ”Het is bij bouwwerkzaamheden vaak zo dat als grond open komt te liggen, de ratten naar boven komen en zich tegoed doen aan het water en eten dat op straat is gegooid. Sinds de werkzaamheden hier zijn gestart, liggen de dozen er al en zijn dus vooral bedoeld om te voorkomen dat de dieren zich boven de grond thuis gaan voelen en zich gaan verspreiden,” zegt Mark.

Het is ook niet zo dat er veel ratten worden gevangen. Mark: ”We zijn vooral bezig met monitoren hoe de situatie ontwikkelt. Het allerbelangrijkste om ratten te voorkomen is nog altijd het gedrag van mensen. Daar geven we zoveel mogelijk inlichtingen over. Als je geen eten uit je raam of op straat gooit, blijven ze vanzelf weg.” Het zou kunnen dat je de koffers op meer plekken in Delft hebt zien liggen. Als je zelf ergens een rat ziet lopen kun je daarvan via de gemeente  een melding doen, waarna het bedrijf met de zwarte koffertjes in actie komt.

Geen gif

Je hoeft trouwens nu niet bang te zijn dat je opeens ergens een dode rat ziet liggen. Tegenwoordig moet ongediertebestrijding zo schoon mogelijk en dus zit er geen gif in de dozen. De ratten lopen in de koffer via een klein parcours naar een klem. Hij heeft zelf ook maar kort het besef van wat er gebeurt. Hoe naar je ratten misschien ook vindt, is dat toch wel fijn om te weten!

Als je op zéér onwaarschijnlijke wijze de dozen toch per ongeluk aanraakt, gebeurt er dus niets bijzonders. Ook zijn de koffers verzwaard waardoor ze niet zomaar kunnen wegwaaien bij een zware storm of worden weggeschopt. Maar het is natuurlijk gewoon de bedoeling dat je de dozen laat staan zodat Delft mooi plaagdiervrij blijft.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Zo zochten wij bijvoorbeeld eerder al uit waarom de raamkozijnen in het Agnetapark zo geel zijn en  en wat het zwarte figuur in de stoep van de Phoenixstraat moet voorstellen. Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

fietsenstalling delft

Delftse mysteries: waarom lijkt de fietsenstalling onder het station altijd vol?

De volgende situatie komt je waarschijnlijk maar al te bekend voor. Je fietst keihard naar het stati...

Delftse Mysteries: waar is de ‘t’ van station Delft gebleven?

Delfste mysteries: Wat doen die cijfers op het stenen trapje bij de Buitenwatersloot?

adv.