Delftse mysteries: Wat doen die zwarte kastjes verspreid over Delft in bomen en hoge gebouwen?

Het is je misschien nog niet eens zo opgevallen, maar als je het eenmaal hebt gezien, zie je ze wel meer: in hoge bomen en gevels van huizen hangen zwarte kastjes, verspreid over Delft. Als je goed kijkt zie je wel er wel een figuur op staan, maar dat is niet altijd duidelijk te zien op die hoogte. En dus zorgt het ervoor dat je achterblijft met vraagtekens. Er zit geen duidelijke opening in, dus een vogelhuisje kan het niet zijn. We zochten voor je uit wat het dan wél is.

Aangezien we na wat inzoomen op de camera van onze telefoon een vleermuis in het figuur ontdekken, proberen we het antwoord te vinden bij de natuurkenners onder ons. Geert van Poelgeest is van Natuurlijk Delfland en is blij met het antwoord dat hij ons kan geven: ”Dit zijn inderdaad vleermuizenkastjes, aangebracht door verschillende mensen met een groot hart voor het milieu.”

En dat is wel nodig want gaat blijkbaar niet goed met de vleermuizen. ”Het wordt voor hun steeds lastiger om een geschikte woonruimte te vinden waar ze hun jongen kunnen opvoeden of kunnen uitrusten”, vertelt Geert. ”De grooste bedreiging komt voor hun door de steeds betere isolatie van huizen. Daardoor zijn er geen kleine plekjes tussen muren of dakpannen om te nestelen. Naast de ‘huisvleermuis’ is er ook nog de ‘boomvleermuis’ en die voelen zich vooral thuis in oude gespleten bomen. Dus daar moeten we eigenlijk zuinig op zijn, maar tegenwoordig halen we die ook meteen weg.”

Voordeel voor ons

En dat het slecht gaat met de vleermuizen is misschien wel veel erger dan je denkt: want wist je dat vleermuizen net als bijen ook bloemen bestuiven? Ze verspreiden zaden waardoor de begroeiing van bloemen en planten in stand blijft. Daarnaast, en misschien voor jou wel veel belangrijker, eten ze veel muggen. Heel veel. Soms wel 600 per uur (!) Naast muggen eten ze de insecten die de landbouw aantasten en waardoor boeren zich verplicht zien om vervuilende insecticiden te gebruiken. Met meer vleermuizen is het milieu dus veel beter af (en wij dus ‘s nachts ook zonder al die muggen).

Zelf doen

Dus zijn er een aantal mensen zo lief geweest om kasten op te hangen waar ze in kunnen wonen, zich voortplanten en uitrusten. En iedereen kan zo’n kastje ophangen. Er zijn wel een aantal belangrijke eisen voor de locatie. Zo moet het bijvoorbeeld hoog hangen en  een beetje op een beschutte en rustige plek om te schuilen, zoals tussen meerdere bomen. Het parkje van het Koningsplein, waar de foto is gemaakt, is een voorbeeld van een goede plek. Best leuk om eens met je buren een goede daad te doen en na te denken over de mogelijkheden bij een parkje in de buurt. Geert: ”Je moet op een aantal dingen letten bij het ophangen, dus mensen kunnen als ze willen altijd even contact opnemen met Natuurlijk Delftland voor tips.”

En als je dan toch bezig bent, is er nog iets dat je kunt doen om de vleermuizen een handje te helpen: Maak je tuin een beetje groener. ”De helft van de tuinen in Nederland is betegeld en hebben vrijwel geen planten. Daardoor gaan er veel insectenpopulaties achteruit, waaronder die van de nachtvlinder. En laat dat nou net het favoriete hoofdgrecht zijn van de vleermuis.” Geert vervolgt: ”Het stenen tijdperk is allang voorbij! We zijn toch een beschaafd land, dat bijvoorbeeld ooit streed voor vrouwenrecht? Dat wordt het nu tijd dat we gaan strijden voor meer dierenrecht.’’

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? We zochten eerder al uit hoe het Raam aan zijn naam komt en of er echt een Franse koning ligt begraven in het Kalverbos, maar we zijn altijd weer op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

 

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft”

Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft

Ga naar “Fijn met de trein: een korte geschiedenis van het spoor in Delft”

Fijn met de trein: een korte geschiedenis van het spoor in Delft

Nederlandse spoorwegnetwerk
Ga naar “Griekse letters in een Delftse kerk? Zo komen ze daar terecht”

Griekse letters in een Delftse kerk? Zo komen ze daar terecht

Alfa Omega kerk Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper