Delftse mysteries: wat doen die schuine lijnen op de fietspaden in de Spoorzone?

Door Ilse Zoutewelle 23 maart 2019

Tijdens een fietstocht over de Phoenixstraat, Spoorsingel, Zuidwal of Westlandseweg is het je misschien wel opgevallen. Recht door de fietspaden lopen schuine lijnen. Soms zijn ze van baksteen, soms van metaal. Waarom liggen die daar? Is het een kunstproject, of wilden de stratenmakers ons (gna, gna) stiekem afleiden tijdens onze fietstocht? We zoeken het uit.

Voor het antwoord op dit mysterie kloppen we aan bij Gemeente Delft; de fietspaden zijn tenslotte onder hun beheer. Woordvoerder Jan Langstraat heeft het verlossende antwoord. “De lijnen komen voort uit het Plan Busquets. De Spaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets heeft in 1999 (!) een stedenbouwkundige visie gemaakt voor het spoorzonegebied.” Dat betekent dat hij globaal heeft gekeken hoe het gebied eruit moest gaan zien. “Alle plannen die daarna voor de Spoorzone zijn gemaakt, zijn daarop gebaseerd.”

De lijnen maken het fietspad ‘gevarieerd en menselijk’

In die visie zat ook het idee van de schuine lijnen op fietspaden. De gedachte achter de schuine lijnen is best diep. Zit je en klaar voor? Oké: “Volgens Joan vormen schuine lijnen een vormgevingsinstrument om grote vlakken meer gevarieerd en menselijk te maken. Hij liet zich hiervoor inspireren door de structuur van Delft, waar ook geen rechte lijnen te vinden zijn. Met de schuine lijnen wordt de openbare ruimte in zijn visie wat meer bijzonder.” Er zit dus gewoon een hele symbolische gedachte achter die simpele schuine lijnen. Heb jij de volgende keer dat je op de fiets zit, weer een leuk weetje te vertellen.

Zit jij ook met een mysterie in je maag? Laat het ons weten!

Eerder losten we deze mysteries op:

Oude Jan

Delftse mysteries: Waarom heten bezoekers in de horeca ‘gasten’ in plaats van ‘klanten’?

In Delft barst het van de horeca en dat is hartstikke gezellig. Maar toch vragen wij ons één ding af...
vliegtuig campus TU

Delftse mysteries: Waarom ligt er een enorme vliegtuigromp midden op de campus?

Tijdens een fietstochtje op de Rotterdamseweg viel ons ineens iets héél bijzonders op: op de campus ...

Delftse mysteries: Wat doet dat huisje op de middenberm bij het Poortlandplein?

Het Poortlandplein bestaat vooral uit een paar grote wegen, er staat een kerk en de faculteit bouwku...

Meer over

Mysteries

adv.