Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse Mysteries: Wat doen die paaltjes in het water van de Binnen -en Buitenwatersloot?

Door Rosa Smit 11 juli 2020

Je ziet wel vaker gekke dingen uit het water van de Delftse grachten steken. Een oude fiets, een winkelwagentje of andere verloren voorwerpen. Maar in sommige Delftse grachten, zoals hier in de binnenwatersloot, zie je sinds kort smalle paaltjes staan die er net wat georganiseerder uitzien dan slechts wat verdwaalde spullen. Onder water zijn ze ook nog eens verbonden met een soort buis.  Wat hierachter het idee is, zochten we voor je uit. 

Gelukkig blijken de paaltjes -in tegenstelling tot de rest van het afval in de sloten- het water juist goed te doen. Net als de ‘mysterieuze’ metalen kooien in de Schie is dit het werk van het Hoogheemraadschap van Delfland. Zij zijn in de hele omgeving bezig met allerlei proeven en projecten die als doel hebben het water schoner te  krijgen. Ook willen ze de populatie van dieren en planten weer groter maken. In de Schie ging het om kooien voor de vissen, hier in de binnen -en buitenwatersloot wordt er getest met waterplanten.

Ondergedoken

Jos Spier is wateronderzoeker en een van de projectleiders van de proef. ”De waterplanten die we hier willen laten groeien, zuiveren het water erg goed. Dat is weer gunstig voor vissen en andere dieren. Het gaat om ondergedoken waterplanten, die werken weer heel anders dan die aan de oppervlakte. Vandaar dat we deze constructie hebben gemaakt. Ze hangen op de bodem tegen de paaltjes aan. Voor nu is het een test om te kijken of ze hier ook wel echt willen groeien.” De proef duurt tot eind september.

Rondvaartboot

In zijn pauze loopt Jos soms door de stad en ziet dan grote verschillen tussen de Delftse grachten. ”Je ziet bijvoorbeeld heel goed in welke gracht de rondvaartboot vaart en in welke niet. Waar hij niet komt, zijn heel veel soorten waterplanten en is het water heel helder. Je moet voor de grap eens kijken hoeveel vissen je daar eigenlijk ziet zwemmen. Dat is natuurlijk eigenlijk wat je het liefste wil zien.”

Delftse mysteries: Wat betekenen de haan, kruis en bol bovenop de Oude en Nieuwe Kerk in Delft?

Heb je weleens goed naar de torens van de Oude Kerk en Nieuwe Kerk gekeken? Helemaal op het topje ku...

Delftse mysteries: wat doen deze witte luikjes aan de zijkanten van het gebouw van DUWO?

Dat het DUWO gebouw vlakbij de Sebastiaansbrug prachtig is, ziet iedereen. Maar Delftenaar Klaas de ...

Delftse mysteries: Wat gebeurt er nu eigenlijk in de Oostpoort?

De Oostpoort is een van de bekendste Delftse iconen. Ook mensen van ver buiten Delft zullen de deze ...

adv.